AcasăStiri generaleGiurgiu: Peste 700 de giurgiuveni, participanţi la un proiect de consultare electronică...

Giurgiu: Peste 700 de giurgiuveni, participanţi la un proiect de consultare electronică pentru decizii administrative

Giurgiu, 28 iul/ Agerpres/ – Peste şapte sute de giurgiuveni au participat în ultima lună la un proiect de consultare electronică a populaţiei municipiului Giurgiu în luarea unor decizii administrative şi legate de infrastructura oraşului, care a fost lansat în luna iunie 2023 de Asociaţia Pro Democraţia în parteneriat cu Primăria municipiului Giurgiu.

‘În cadrul acestei întâlniri, după ce am lansat aplicaţia în urmă cu o lună de zile vom continua consultările. E vorba de forme de participare civică printr-un proiect de e-consultare. Este o primă aplicaţie şi unica aplicaţie din România care aduce la aceeaşi masă, dar online, atât cetăţeanul cât şi administraţia publică. Este o aplicaţie mobilă, live deja, şi cetăţenii pot participa la procesul de consultare publică care este înaintat de către Asociaţia Pro Democraţia în parteneriat cu Primăria municipiului Giurgiu care este partenerul de dezvoltare locală. Astfel, sunt puse probleme din comunitate la dispoziţia cetăţenilor, iar aceştia pot vota asupra acestora. Noi vom analiza aceste voturi şi vom avea o comunicare cu partenerul de dezvoltare locală pentru a soluţiona problemele, desigur, în beneficiul cetăţeanului’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul de proiect e-consultare publică, Iuliana Iliescu.

Ea spune că giurgiuvenii care accesează această aplicaţie pot să şi voteze asupra susţinerii unui proiect propus de administraţia publică, dar au şi opţiunea de a-şi spune şi părerea şi aplicaţia mai prevede şi posibilitatea ca cetăţenii să vină cu propuneri dacă au identificat o problemă în comunitate.

‘Ideea acestui proiect a apărut în pandemie, stând acasă, în starea de urgenţă, şi aveam nevoie de instrumente digitale ca să scurtăm distanţa fizică. Relaţia cetăţeni-administraţie publică nu a fost gândită niciodată la un asemenea grad de participare civică în online. Noi suntem obişnuiţi cu formulare de tip: lasă un comentariu şi atât, însă noi am vrut pur şi simplu să mutăm procesul de consultare publică în sensul cât se poate mai apropiat, în online, la o atingere(…)Am deschis acest proiect la Giurgiu pentru ca suntem giurgiuveni şi echipa de proiect a vrut să dea ceva înapoi comunităţii locale care ne-a format’, a declarat şi coordonatorul campaniei de e-consultare publică lector universitar doctor Viviana Anghel Lukacsi.

Iniţiatorii proiectului consideră că administraţia publică va ţine cont de opiniile cetăţenilor pentru că la o lună de la lansarea aplicaţiei s-au înregistrat aproximativ şapte sute de utilizatori după ce Primăria municipiului Giurgiu a iniţiat două procese de consultare publică cu privire la probleme care sunt foarte importante şi controversate în comunitate, respectiv gestionarea câinilor fără stăpân şi investiţiile în infrastructură.

După lansarea acestei aplicaţii echipa de proiect spune că are semnale şi de la alte administraţii publice din judeţe aflate în sudul ţării care doresc să dezvolte o astfel de aplicaţie.

Viceprimarul municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu, şi elevi de la liceele din oraş au participat la această întâlnire de e-consultare.

Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional -Capacitatea administrativă 2014-2020, este un program prin care este sprijinită societatea civilă în a-şi îmbunătăţi capacitatea de a comunica cu administraţia publică locală în luarea unor decizii administrative şi are un buget de 420.999 de lei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks