Giurgiu, 28 dec/ Agerpres/ – Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a fost nevoit să retragă de pe ordinea de zi anumite proiecte de hotărâre care necesitau două treimi din voturile consilierilor locali municipali pentru a fi aprobate după ce la şedinţa ordinară a CLM Giurgiu de joi au fost prezenţi doar 11 din totalul de 21 de consilieri.
‘În situaţia creată, de astăzi, cu prezenţa doar a 11 consilieri municipali din 21, mă văd nevoit ca pentru primul proiect de pe ordinea de zi, care este de natură patrimonială şi are nevoie de două treimi din voturile consilierilor pentru a fi aprobat, să propun retragerea acestui proiect urmând a fi propus imediat după Revelion, pe data de 4 ianuarie 2024’, a declarat primarul Adrian Anghelescu.
În continuare, consilierii locali municipali au supus atenţiei un proiect de hotărâre privind aprobarea procentului de 38 la sută al pierderilor pe întreaga arie de operare a operatorului regional Apa Service, justificat de starea tehnică a sistemelor de apă şi de canalizare şi de furturile din reţea.
‘Noi am făcut o politică de strategie tarifară pentru anul 2023 până în anul 2027, conform legislaţiei. În urma investiţiilor putem reduce procentul de pierderi de la 38 la sută unde ne aflăm în prezent, la 20 la sută. Investiţiile pot fi făcute din sursele operatorului, din redevenţe, din fonduri europene şi surse ale uat-urilor unde acţionează (…) Pierderile sunt tehnologice, cu spălările de reţea după anumite avarii şi intervenţii sau curăţarea bazinelor, cu scoaterea apei din bazin, superclorinare cu un procent estimat de 3-4 la sută, mai sunt pierderi din furturi care, în cadrul acestui procent total de 38 la sută, au fost estimate la 7-10 la sută, iar restul sunt cauzate de pierderile din reţea pentru că avem o reţea veche de 40 de ani, în proporţie de 40 la sută din reţeaua totală’, a declarat, în cadrul şedinţei CLM Giurgiu, directorul SC Apa Service SA, Alexandru Popescu.
El spune că pierderea de 38 la sută de la Giurgiu ‘nu e o pierdere mare, dar nici foarte mică la nivel naţional’, pentru că ‘în ţară sunt foarte mulţi operatori care au şi pierderi mai mari decât cele din Giurgiu’.
‘Pentru stoparea furturilor au fost luate măsuri de montare de contori inteligenţi în anumite localităţi, dar trebuie efectuată şi reabilitarea reţelelor pentru că avem o porţiune de 450 de metri de reţea cu o vechime de 60 de ani’, a completat directorul Apa Service.
În municipiul Giurgiu, operatorul de apă a spus că a estimat pierderi de 36,7 la sută, la Bolintin Vale de 21,88 la sută, la Gogoşari de 58 la sută, în zona Malu-Vedea de 62,44 la sută, iar la Slobozia, de 57 la sută.
În localităţile cu cele mai mari pierderi operatorul de apă lucrează la proiecte de reabilitare a reţelelor de apă din fonduri europene, dar şi prin Programul ‘Anghel Saligny’.
În final, cei 11 consilieri municipali prezenţi la şedinţă au votat în unanimitate proiectul de hotărâre care acceptă o pierdere de 38 la sută la operatorul de apă giurgiuvean.