Sirenele de armare publică din judeţ sunt funcţionale în proporţie de 85% şi în cazul în care acestea nu funcţionează, pentru a asigura protecţia cetăţenilor şi a bunurilor acestora în caz de urgenţă, pe lângă mijloacele de alarmare a populaţiei de tip sirene, poate fi utilizat şi sistemul RO-ALERT.
Purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu, a declarat miercuri că în judeţ pot fi acţionate centralizat 22 de mijloace de alarmare publică electronice şi electrice iar restul sirenelor pot fi acţionate local.
Complementar acestor mijloace de alarmare a populaţiei poate fi utilizat sistemul RO-ALERT, a adăugat ea.
Beianu a precizat că pe teritoriul judeţului Giurgiu sunt instalate 116 mijloace de alarmare public – 84 de sirene electrice şi 32 de sirene electronice.
‘Sistemul de înştiinţare, avertizare şi alarmare din localităţi, instituţii publice şi de la operatorii economici se verifică periodic prin executarea de antrenamente şi exerciţii, situaţia acestora fiind în dinamică, întrucât sistemele se completează permanent. Astfel, în judeţul Giurgiu, la sfârşitul anului trecut, 85 la sută dintre sirene erau funcţionale. Menţionăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, republicată, primarul localităţii este cel care răspunde de alarmarea, protecţia şi pregătirea populaţiei pentru situaţiile de protecţie civilă, iar prin serviciile de specialitate din subordine trebuie să întreţină şi să conserve tehnica, aparatura şi materialele de protecţie civilă’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a ISU.
Pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, dar şi al cetăţenilor, începând cu luna august a anului 2017, IGSU a desfăşurat exerciţii de alarmare publică în prima zi de miercuri din fiecare lună. Acestea au avut ca scop testarea mijloacelor tehnice existente în judeţ şi îmbunătăţirea timpului de reacţie al autorităţilor în situaţii speciale de urgenţă.
Pe timpul pandemiei, activitatea a fost suspendată.