Un campus destinat adulţilor cu afecţiuni din spectrul autist, cuprinzând 20 de căsuţe cu o capacitate de cazare de până la şase fiecare, dar şi cabinete de kinetoterapie, ateliere protejate şi cantine restaurant va fi construit în localitatea Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, pe un teren în suprafaţă de zece mii de metri pătraţi, pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Giurgiu.
Preşedintele Asociaţiei NIA (Neurodiversity Academy) a declarat că acest campus de la Bolintin Vale va fi primul de acest fel construit în România pentru persoanele adulte cu autism sever.
‘Ca urmare a situaţiei dramatice prin care trec familiile care au în componenţă persoane cu autism, am iniţiat un proiect, primul din România, pentru construirea unui campus destinat îngrijirii persoanelor adulte cu autism sever. În cadrul proiectului pe care îl desfăşurăm cu sprijinul CJ Giurgiu şi Primăriei Bolintin pentru realizarea primului campus de îngrijire destinat persoanelor adulte cu afecţiuni din spectrul autist, am reuşit să obţinem autorizaţiile de construcţie şi suntem în faza de selecţie a constructorilor. Pe terenul în suprafaţă de zece mii de metri pătraţi pus la dispoziţie de CJ Giurgiu, teren pe care a funcţionat fosta maternitate din localitatea Bolintin, vom ridica un număr de 20 de căsuţe cu o capacitate de până la şase persoane adulte cu autism fiecare, ce vor locui efectiv acolo sau doar pentru o perioadă de îngrijire şi tratament care va fi stabilită de aparţinătorii legali ai acestora. Vom mai construi pe acest teren centre de terapii şi cabinete medicale de kineto şi fizioterapie, ateliere protejate, cantine restaurant la serviciile cărora vor putea apela atât adulţii cu autism, cât şi adolescenţii cu autism cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei NIA, Steluţa Moisescu.
Pentru construirea acestui campus, CJ Giurgiu a pus la dispoziţie un teren de zece mii de metri pătraţi şi conducerea instituţiei şi-a exprimat disponibilitatea de a mai asigura încă un teren în suprafaţă de zece mii de metri pătraţi aflat în vecinătate, în eventualitatea extinderii proiectului.
‘Consiliul Judeţean Giurgiu a pus la dispoziţie pentru amenajarea acestui campus destinat persoanelor cu afecţiuni din spectrul autist un teren de zece mii de metri pătraţi şi felicit Primăria din Bolintin Vale pentru că a reuşit să elibereze autorizaţia de construire. Este un prim pas, ne străduim cu toţii să promovăm astfel de proiecte pentru că dacă în privinţa copiilor cu autism sunt nişte paşi destul de timizi, pentru adulţi cu autism nu am auzit să se întâmple ceva într-un mod instituţionalizat, organizat. Acesta este primul proiect de acest fel din România, Campusul NIA, şi mă bucur că se va construi la Giurgiu (…) CJ mai are alături un teren de zece mii de metri pătraţi pentru care nu am luat în considerare o altă investiţie cu o altă destinaţie, dar, dacă va fi nevoie de spaţiu pentru activităţi destinate tinerilor din cadrul campusului, putem pune la dispoziţie şi acest teren cu o utilizare pe care să o stabilească echipa de proiect’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
Preşedintele Asociaţiei NIA, Steluţa Moisescu, a spus că, deocamdată, echipa de proiect este concentrată pe dezvoltarea proiectului pe suprafaţa iniţială de zece mii de metri pătraţi, dar imediat ce vor exista propuneri viabile, acesta va putea fi extins, fiind de apreciat deschiderea CJ Giurgiu în susţinerea acestui proiect.
Potrivit acesteia, nu există date statistice referitoare la numărul exact al persoanelor adulte cu afecţiuni în spectrul autist, dar din estimările asociaţiei a reieşit faptul că doar în judeţul Giurgiu ar exista aproximativ şase mii de persoane cu autism sever.
Construcţia campusului din judeţul Giurgiu are termen de finalizare data de 31 decembrie 2024. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)