Peste 20 de voluntari Invictus, înscrişi în acest an la cea de-a IX-a ediţie a Ştafetei Veteranilor, au plecat joi, în maraton, de lângă Cetatea lui Mircea cel Bătrân din municipiul Giurgiu, spre Alexandria, traseul pe care îl vor parcurge având o lungime totală de peste 3.300 de kilometri şi are ca punct final municipiul Carei.
‘Este un eveniment de suflet al nostru, al voluntarilor Invictus şi am curajul să spun că este un eveniment de suflet al tuturor românilor, deoarece prin ceea ce facem, prin alergarea pe distanţă mai mare decât cea de maraton, sau prin pedalare, prin faptul că ne oprim la monumentele dedicate eroilor care au murit pentru această ţară le arătăm eroilor respectul ce li se cuvine (…) Partea cu monumentele este cea pe care o ador în acest eveniment pentru că indiferent cât de lipsit de energie m-aş simţi pe tot parcursul traseului, evenimentul acesta îmi oferă energia necesară pentru a merge mai departe’, a declarat coordonatorul evenimentului, Marian Ilie.
Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor premergătoare Zilei Armatei Române, punctul final al alergării este municipiul Carei, ultimul teritoriu eliberat de Armata României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Acest eveniment sportiv presupune purtarea unei ştafete a cărei culoare coincide cu unul dintre cele trei trasee: albastru, galben şi roşu. Cei 20 de voluntari Invictus care au plecat joi, de lângă Cetatea lui Mircea cel Bătrân, au primit ştafeta albastră de la primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu. Mausoleul Eroilor din municipiul Giurgiu ridicat în 1934 a fost locul unde voluntarii au predat miercuri seară, la sosirea în Giurgiu, ştafeta albastră, primarului Adrian Anghelescu, care le-a predat-o joi pentru a ajunge cu ea, la Alexandria.
În această acţiune se pot înscrie alergători şi ciclişti amatori sau profesionişti, civili şi militari.
Regula este ca întotdeauna cel puţin doi participanţi să se afle în alergare, ducând în acest mod ştafeta la destinaţie.
Având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, traseele însumează peste 3.300 de kilometri.
În încercarea de a reconstitui trei dintre drumurile străbătute de vitejii luptători, voluntarii se vor opri la fiecare monument ridicat in memoria eroilor ce şi-au jertfit vieţile pentru libertate şi ţară.
La alergare participă voluntari ce fac parte din Ministerul Apărării, dar şi din celelalte structuri de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională precum şi civili.
‘Este un eveniment de o însemnătate aparte pentru că e important pentru suflet. Cea de-a noua ediţie a început pe această traiectorie albastră, de la Bucureşti la Giurgiu, municipiul nostru fiind prima etapă a acestei ştafete, iar în această dimineaţă voluntarii au început alergarea de la Giurgiu la Alexandria. Am ales ca şi anul trecut locul de sosire al celor care participă la aceste eveniment să fie Mausoleul Eroilor, pentru semnificaţia extraordinară din punct de vedere istoric şi patriotic, iar locul de plecare spre Alexandria, Cetatea lui Mircea cel Bătrân, pentru că nu este o întâmplare că oamenii aceştia vor să atragă atenţia asupra sentimentului de patriotism’, a declarat administratorul public al municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu.
Ştafeta Veteranilor este un eveniment organizat în onoarea militarilor care s-au sacrificat în misiuni şi are loc între 5 şi 25 octombrie, fiind organizată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Un moment important va avea loc pe 25 octombrie, la Monumentul Ostaşului Român din Carei, ultimul teritoriu eliberat de armata română în Al Doilea Război Mondial, când ştafeta îşi va îndeplini misiunea şi va prezenta onorul, într-un mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.
Toate cele trei trasee reunite la Carei, de Ziua Armatei României, vor întregi drapelul tricolor, reevocând astfel momentul din 25 octombrie 1944 şi cinstind eroii şi veteranii României care s-au sacrificat. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)