Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat vineri că Holocaustul nu trebuie uitat, menţionând că antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în continuare pericole de actualitate, iar acestea trebuie contracarate ferm şi oamenii politici nu au voie să fie ‘apatici’.
‘Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului e unul dintre cele mai importante momente, când ne reamintim ce înseamnă drepturile omului, valorile democratice, ideea de umanitate în general şi avem nevoie să vorbim despre Holocaust ca un avertisment’, a declarat Gorghiu la un eveniment dedicat victimelor Holocaustului, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România la Templul Coral.
Ea a subliniat importanţa comunităţii evreieşti din România, evocând istoria Templului Coral, care ‘stă mărturie nedreptăţilor’ cu care s-a confruntat această comunitate.
‘Comunitatea evreiască continuă să fie una dintre cele mai importante comunităţi din România. Mă bucur mult că se fac paşi pentru a nu uita Holocaustul. În România, istoria sa va fi predată obligatoriu în şcoli. Mai mult, vom avea un Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România şi există o strategie naţională, dar şi europeană pentru combaterea antisemitismului. Dacă naziştii au redus oameni la cifre, atunci noi trebuie să îi readucem în prim-plan pe victime, pe supravieţuitori, pe urmaşii lor, pe toţi cei care duc mai departe memoria Holocaustului’, a adăugat Gorghiu.
Ea a spus că oamenii politici au obligaţia morală de a aduce subiectul Holocaustului în spaţiul public şi de a vorbi despre ‘capcanele ignoranţei’, ‘într-o perioadă de criză când creşte tendinţa de a căuta vinovaţi închipuiţi’.
‘Dezinformarea şi negaţionismul există în diverse forme în Europa. Mulţi le cad în plasă. De acolo se naşte discursul instigator la ură şi, în final, violenţa. Antisemitismul, xenofobia şi rasismul sunt în continuare pericole de actualitate. Politicul nu are voie să fie apatic. Dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră şi noi toţi vom avea de suferit’, a susţinut Gorghiu.
Alina Gorghiu a menţionat că România dispune de instrumente pentru a contracara aceste atitudini, referindu-se la acela de a vorbi public despre Holocaust.
‘La graniţa României este război. Imaginile de la Bucha, Izium şi Bahmut trezesc amintiri sumbre din al Doilea Război Mondial şi validează temerile lui Primo Levi, care spunea: ‘S-a întâmplat şi, prin urmare, se poate întâmpla din nou, se poate întâmpla oriunde’. Au existat traume profunde care au lăsat amprente, au fost bărbaţi omorâţi, au fost femei abuzate sexual, au fost copii traumatizaţi şi omorâţi. Fiecare unghi al acestor traume trebuie studiat, dacă vrem să înţelegem sistemele corupte care au făcut posibil Holocaustul. Când lecţiile istoriei nu sunt învăţate, când adevărul este denaturat, consecinţa este că un război de agresiune fals legitimat printr-o aşa-zisă campanie de denazificare se întâmplă. Iar când asta se întâmplă, noi, ceilalţi, nu avem dreptul să stăm cu mâinile în sân pentru că ororile Holocaustului au fost posibile tocmai pentru că nu s-a intervenit la timp. Astăzi, sunt prea multe dovezi care arată că au loc crime împotriva umanităţii şi genocid în Ucraina, iar în faţa acestor probe, Europa trebuie să fie fermă şi unită atât în decizii, cât şi în acţiuni’, a transmis Alina Gorghiu.