Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a evidenţiat, joi, rolul Consiliului Concurenţei, unul dintre ‘pilonii democraţiei’, de a asigura o piaţă liberă, asigurând instituţia că ‘va rămâne independentă şi profesionistă’.
‘Consiliul Concurenţei este una dintre instituţiile cu care Senatul are o colaborare strânsă. Multe dintre proiectele de lege care trec prin Senat au nevoie de punctul de vedere al Consiliului. Am văzut că doar anul trecut au fost 174 de puncte de vedere transmise către Parlament. Pentru mine, dincolo de acest dialog interinstituţional, Consiliul Concurenţei reprezintă unul dintre pilonii importanţi ai economiei de piaţă. Fără o autoritate în domeniul concurenţei, şi istoria ne-o arată, nu am putea vorbi de o piaţă liberă şi, implicit nu am putea vorbi de liberalism şi de politici liberale’, a afirmat Gorghiu la evenimentul ‘Concurenţă în actualul context economic: asigurarea funcţionării pieţelor’.
Potrivit senatorului liberal, Consiliul Concurenţei este instituţia care a performat chiar şi în perioadele de criză şi care a creat ‘Monitorul Preţurilor’, o platformă prin care orice român poate verifica preţurile la carburanţi şi la produsele alimentare, un instrument pentru a elimina specula şi creşterile nejustificate de preţuri.
Gorghiu a apreciat ajutorul pe care Consiliul Concurenţei îl oferă Moldovei şi Ucrainei, prin acordarea de asistenţă tehnică agenţiilor omoloage din aceste două ţări.
‘Ştiu că valorile Consiliului Concurenţei sunt profund europene, iar cel mai bun exemplu este faptul că sunteţi prima instituţie care a dezvoltat mecanisme eficiente de colaborare şi dialog cu OCDE, anterior momentului la care România a fost invitată să adere. Aderarea României la OCDE este crucială. Acest proiect reprezintă atât o prioritate majoră pentru ţara noastră – un proiect de ţară, cât şi conectarea la fluxul pozitiv al istoriei pe continentul european. Recent am creat, la nivelul Parlamentului, o Comisie specială comună pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE şi am încredere că acest for va veni cu cele mai bune idei de modificare a cadrului legislativ, pentru a corespunde cerinţelor OCDE’, a adăugat Gorghiu.
Ea a explicat că ‘viitoarea aderare la OCDE presupune nu doar consolidarea cadrului legal şi instituţional al Consiliului Concurenţei, dar va însemna şi introducerea mecanismelor mai eficiente de monitorizare şi sancţionare a practicilor anticoncurenţiale’.
‘Aşadar, România îşi asumă responsabilitatea transparenţei deciziilor şi a politicilor în domeniul concurenţei. În acest proces amplu de aderare, Consiliul Concurenţei îşi asumă responsabilitatea de a publica în mod regulat rapoarte, studii şi analize privind activitatea sa, de a organiza consultări publice şi de a oferi explicaţii detaliate cu privire la deciziile luate. Acest angajament este în măsură să ducă la crearea unui climat concurenţial transparent şi predictibil. Adică un pas esenţial în creşterea încrederii investitorilor şi a mediului de afaceri în capacitatea Consiliului de a acţiona în mod transparent şi obiectiv. Nu în ultimul rând, vă asigur că Senatul cunoaşte legislaţia europeană. O vom respecta şi ne vom asigura că această instituţie, Consiliul Concurenţei, va rămâne independentă şi profesionistă’, a transmis Gorghiu.