Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat, marţi, la Gala Excelenţei Feminine, că este o provocare ca femeile politician să-şi facă vocea auzită, menţionând că în prezent femeile nu au, încă, o influenţă reală, nu pot schimba politicile guvernului în favoarea lor şi nu sunt lăsate prea des să ajungă în vârful unor mari companii.
‘Avem nevoie de astfel de evenimente, pentru că se simte lipsa de femei în multe domenii. Că vorbim despre leadership-ul politic sau despre piaţa muncii, se vede cu ochiul liber că lucrurile nu merg bine pentru peste 51% din populaţia României. Chiar şi în 2023, femeile nu au, încă, o influenţă reală, nu pot schimba politicile guvernului în favoarea lor, nu sunt lăsate prea des să ajungă în vârful unor mari companii. Ne confruntăm, zi de zi, cu tot felul de provocări, iar una este că – ne place sau nu să recunoaştem – trăim într-o lume cu prejudecăţi, o societate în care misoginismul e la ordinea zilei. Iar dacă lucrurile continuă aşa, nu ieşim doar noi în pierdere, ci întreaga societate’, a spus Alina Gorghiu în deschiderea galei.
Ea a menţionat că ‘Gala Excelenţei Feminine’, organizată la Palatul Regal, este un moment în care femeia este în prim plan.
‘Faptul că suntem aici, la Palatul Regal, mă duce cu gândul la o femeie-simbol, ce ne stă drept exemplu fiecăreia dintre noi: Regina Maria. Ea a dovedit că războiul nu e domeniul acela ‘masculin’, că ‘spiritul militar’ nu are gen. Şi e ceva ce trebuie să reţinem în aceste momente tulburi, când avem război la graniţă, când există acuzaţii de genocid, când mii de refugiaţi ajung peste tot în Europa’, a apreciat Gorghiu.
Alina Gorghiu a mai spus că, fiind femeie, a pus pe hârtie ‘multe legi în domenii pe care bărbaţii tind să le neglijeze’.
‘Legea Medierii – un mecanism alternativ pentru soluţionarea conflictului – pentru că femeile caută mereu moduri paşnice de rezolvare a problemelor. Brăţara electronică – pentru că ştim că violenţa domestică afectează mai ales femeile. Votul la 16 ani, legislaţie pentru depresia post-partum, pentru bolnavii de cancer şi îngrijitorii lor, imprescriptibilitatea torturii, violului şi pornografiei infantile chiar şi protejarea copiilor de pericolul ‘păcănelelor’. Toate aceste legi sunt făcute de femei. Experienţa noastră trebuie să se vadă în măsurile statului’, a mai menţionat Gorghiu.
Femeile trebuie să fie la masa deciziei, a adăugat ea, şi este o provocare ca femeile politician să-şi facă vocea auzită şi este nevoie de reprezentarea echitabilă în politică.
‘Şi eu, ca multe dintre voi, sunt mamă. Ştiu cât de greu e să creşti un copil, să îţi menţii cariera. În următoarea perioadă, voi lansa un pachet de legi pentru natalitate, pentru drepturile femeilor însărcinate şi a celor cu copii mici. Experienţa voastră contează. Aşadar, vă invit să participaţi cu idei. E o provocare să fii femeie politician, să îţi faci vocea auzită. Dar ştiţi şi dumneavoastră asta, fiecare în domeniul ei. De aceea, e nevoie de cote electorale pentru reprezentarea echitabilă a femeilor şi bărbaţilor în politică. De aceea, mă bucur că directiva europeană pentru introducerea cotelor în companii a fost adoptată. Va trebui implementată şi în România. Am făcut paşi, dar am speranţa că egalitatea de gen în România nu va mai fi considerată o utopie, ci va deveni realitatea de bun-simţ’, a subliniat Alina Gorghiu.