Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat joi că este ‘anormal’ ca dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură, depusă de USR PLUS şi AUR, să aibă loc înaintea deciziei CCR, menţionând că moţiunea de cenzură are riscul să ducă la picarea Guvernului, iar apoi Curtea poate să spună că întreaga procedură este neconstituţională.
‘Să vă spun ce au aprobat Birourile permanente reunite. Astăzi am fost de acord ca moţiunea de cenzură, depusă de alianţa toxică USR – AUR, să fie citită. E o propunere pe care BPR a aprobat-o. A urmat o propunere făcută de liderul UDMR din Senat, domnul Lorand Turos, o propunere de calendar, şi anume această propunere a fost aceea ca dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură să aibă loc după ce Curtea Constituţională se va fi pronunţat pe sesizarea făcută de Guvernul României. Argumentul este unul pe care parlamentarii PNL, membri în Birourile permanente reunite, l-au susţinut, şi anume că este anormal să supui dezbaterii şi votului o moţiune de cenzură care are riscul să ducă la picarea unui guvern, iar a doua zi să existe o decizie a CCR care să spună că întreaga procedură este neconstituţională’, a afirmat Gorghiu.
Ea a spus că propunerea de amânare a dezbaterii moţiunii de cenzură a întrunit majoritatea voturilor.
‘Propunerile de amânare se fac în mod constant, atunci când se stabileşte un calendar, indiferent că vorbim de moţiune de cenzură, de înfiinţare a unei comisii de anchetă, orice fel de altă propunere’, a explicat Gorghiu, întrebată care este baza legală a amânării dezbaterii moţiunii.
Birourile permanente reunite au aprobat, joi, ordinea de zi a şedinţei plenului Parlamentului, care include citirea moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR şi votul pe înfiinţarea Comisiei de anchetă privind creşterea preţurilor la energie.