test
AcasăStiri generaleGorghiu: Fac apel la Camera Deputaţilor să adopte în termen rezonabil proiectul...

Gorghiu: Fac apel la Camera Deputaţilor să adopte în termen rezonabil proiectul privind extinderea ordinului de protecţie

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a făcut un apel, joi, către deputaţi să adopte ‘în termen rezonabil’ proiectul de lege privind extinderea ordinului de protecţie cu amendamentul potrivit căruia agresorul plăteşte cheltuielile de judecată, proiect care a trecut deja de Senat.

‘Este o lege iniţiată şi adoptată de Guvernul României, trimisă în Parlament, cu privire la extinderea ordinului de protecţie. Aceasta a fost adoptată luni în Senatul României, cu 83 de voturi, însă am susţinut şi a fost adoptat un amendament foarte important cu privire la victime şi anume s-a introdus principiul că agresorul plăteşte. Fac un apel la Camera Deputaţilor să adopte această lege într-un termen rezonabil, pentru că este foarte important să avem grijă de orice victimă din România şi să pedepsim orice agresor’, a declarat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Justiţiei a precizat că susţine prevederea introdusă în Senat potrivit căreia cheltuielile de judecată privind procedurile de emitere a ordinului de protecţie şi a ordinului provizoriu de protecţie să fie suportate de agresor.

‘Ministerul Justiţiei a susţinut că aceste cheltuieli nu trebuie să fie plătite de stat şi mă bucur că Parlamentul României a preluat acest amendament, pentru că au fost de acord cu principiul pe care vi l-am menţionat şi anume că nu e normal ca victima să plătească, nu e normal ca statul român să plătească, este firesc ca agresorul să fie cel care suportă cheltuielile. De ce subliniez acest lucru? Pentru că în România statistica ne obligă la acţiune urgentă’, a arătat Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului, în prezent sunt 160 de cazuri pe zi de violenţă domestică, pe lângă acestea existând, din păcate, multe alte tipuri de violenţă care nu se circumscriu domeniului de violenţă domestică.

‘La nivel naţional, în primele nouă luni au fost emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii şi 9.003 ordine de protecţie. Intervenţiile la evenimentele de violenţă domestică sunt în număr de 79.442, din care 37.417 în urban şi 42.025 în mediul rural. Cu toate acestea, sunt încă un număr foarte mare de femei care, din frică sau din alte motive, nu au curaj, aleg să îşi ducă suferinţa în linişte acasă, fără să comunice acest lucru instituţiilor statului’, a adăugat Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că, prin adoptarea acestui proiect până la sfârşitul anului, ordinul de protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime şi pentru toate formele de violenţă, nu doar pentru violenţa domestică.

‘E vorba şi de violenţă psihică, de hărţuire online, de ameninţare online, de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple, de multe ori în cursul nopţii, urmărirea în spaţii publice, supravegherea locuinţei unei persoane fără acceptul acesteia în scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică şi exemplele pot continua. Noile prevederi cred că sunt foarte importante şi voi face, aşa cum v-am obişnuit, informări periodice cu privire la fenomenul violenţei în România’, a mai spus ministrul Justiţiei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks