Preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, a solicitat, marţi, la întâlnirea cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Kathleen Ann Kavalec, sprijinul Congresului American privind includerea României în Programul Visa Waiver, amintind că acest obiectiv reprezintă o prioritate pe agenda bilaterală, cu importanţă deosebită pentru cetăţenii români.
Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, marţi, AGERPRES, Gorghiu a pledat pentru necesitatea continuării şi intensificării cooperării Ambasadei SUA la Bucureşti cu Guvernul României în eforturile comune de a reduce rata de refuz a vizelor, mai ales în contextul iniţiativei campaniei publice de informare a românilor cu privire la procedurile de obţinere a vizelor.
Alina Gorghiu, care a primit-o, marţi, pe Kathleen Ann Kavalec, într-o vizită de prezentare, a felicitat-o pentru preluarea mandatului de ambasador în România, subliniind faptul că numirea unui ambasador plin de către SUA la Bucureşti reprezintă ‘un semnal bun pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state’.
Preşedintele interimar al Senatului a evidenţiat importanţa strategică a României ca principal furnizor de securitate pe flancul estic al NATO, precum şi ca pilon de stabilitate regională, mai ales pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Gorghiu a salutat cooperarea româno-americană în domeniul energetic, menţionând importanţa tehnologiilor noi pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice a României. Totodată, a fost evidenţiată necesitatea unui cadru fiscal stabil care să faciliteze investiţiile străine directe în România.
‘Înaltul demnitar român a subliniat importanţa continuării sprijinului oferit Republicii Moldova, atât din punct de vedere politic, dar şi economic şi energetic, pentru a depăşi cu bine situaţia creată de conflictul din Ucraina şi a menţine parcursul proeuropean, în timp ce înaltul demnitar american a felicitat statul român pentru modul exemplar în care a primit refugiaţii ucraineni. Discuţiile au relevat şi importanţa egalităţii de gen la nivelul decizional politic, precum şi necesitatea adoptării de măsuri pentru a spori gradul de participare al femeilor la exerciţiul politic. În acest sens, discuţiile au vizat stadiul iniţiativei legislative privind introducerea unei cote minime de reprezentare a femeilor şi bărbaţilor în Parlament’, se arată în comunicatul citat.