PNL a admis, ‘în vederea armonizării’ poziţiilor tuturor membrilor coaliţiei guvernamentale, că pot exista anumite excepţii de la protocol, cu condiţia ca toate partidele să fie de acord cu aceste modificări şi să se aducă ‘o îmbunătăţire’ activităţii guvernamentale, a declarat, luni, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
‘Există o poziţie clară, asumată de toţi cei trei lideri ai partidelor (din coaliţie), de respectare a protocolului. Respectarea protocolului în integralitatea sa, aşa cum a fost semnat, asigură o rocadă facilă, asigură o derulare a activităţii la nivelul Executivului, fără să fie sincope. Însă, în vederea armonizării poziţiilor tuturor colegilor din coaliţia guvernamentală, PNL a admis că pot exista anumite excepţii de la negocierea protocolului, excepţii punctuale, cu o singură condiţie – toate partidele care formează această coaliţie guvernamentală să fie de acord cu aceste modificări, excepţii punctuale de la protocol. De asemenea, o eventuală excepţie de la protocol considerăm noi că ar trebui să aibă în vedere o condiţie esenţială şi anume o îmbunătăţire a activităţii guvernamentale. Dacă acea excepţie punctuală poate aduce o mai mare eficienţă în executiv, atunci această poziţie merită discutată’, a precizat Gorghiu, întrebată la Senat pe această temă.
Ea a adăugat că PNL va avea câteva puncte pe care le va pune în discuţie pe masa coaliţiei legate de un program de guvernare ‘foarte realist’, care să asigure în continuare creşterea economică, dar şi sprijinirea tuturor familiilor din România.
‘Ne dorim un program de guvernare foarte realist, ca şi până acum, care să asigure în continuare creşterea economică în România, aşa cum a asigurat programul de guvernare şi activitatea premierului din ultimul an. (…) Un astfel de program va fi concentrat, din partea PNL, pe măsuri de dreapta, măsuri care ne-au consacrat, vorbim de menţinerea şi creşterea procentului alocat investiţiilor, ne gândim inclusiv la alocarea a 2% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, vorbim de continuarea demersurilor şi eforturilor pentru absorbţia fondurilor europene într-un procent cât mai mare. Suntem foarte, foarte atenţi, inclusiv la Legea educaţiei şi nu numai, de rezolvare a acelor probleme care înseamnă PNRR. Reformele din PNRR ne interesează foarte tare, pentru că ele înseamnă în definitiv un stat mai suplu, un stat mai eficient şi modern. Sprijinirea mediului de afaceri, în special a IMM-urilor şi a firmelor româneşti, vor fi, de asemenea, prioritate a PNL în programul de guvernare. Acest lucru nu înseamnă că nu suntem foarte atenţi şi la categoriile defavorizate’, a transmis Gorghiu.
Ea a subliniat că Programul de guvernare va conţine măsuri de protecţie socială. ‘E nevoie să-i asigurăm pe cei cu venituri mici şi foarte mici că nu îi lasă nimeni în urmă. În acest sens, vom continua susţinerea măsurilor pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene le-a propus şi anume continuarea acelor ajutoare acordate prin intermediul acestui minister, dar şi măsuri active de sprijin pe toate categoriile. Deci, vorbim de un program de guvernare care urmăreşte, pe de o parte, dezvoltarea României, dar şi sprijinirea tuturor familiilor din România’, a explicat Alina Gorghiu.