Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis marţi un mesaj în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, arătând că aderarea la OCDE şi la spaţiul Schengen constituie priorităţi strategice, iar creşterea rolului în cadrul UE şi NATO constituie piloni ai acţiunii României pe plan internaţional.
Ea a subliniat importanţa continuării eforturilor de consolidare a relaţiilor cu statele membre UE şi NATO, cu ţările din vecinătate, cu partenerii strategici şi actorii externi care împărtăşesc viziuni similare cu ţara noastră pentru a apăra interesele strategice comune.
‘Trebuie – şi spun trebuie răspicat – să profităm de acest context favorabil României. Creşterea profilului şi rolului ţării noastre în cadrul UE, respectiv al Alianţei Nord-Atlantice şi consolidarea parteneriatului strategic cu SUA constituie pilonii acţiunii României în plan internaţional. Pentru România aderarea la OCDE şi la spaţiul Schengen constituie priorităţi strategice şi am încredere că veţi rămâne ferm angajaţi în realizarea cu succes a acestora, precum şi în realizarea obiectivelor ţării noastre în plan bilateral, în formate multilaterale precum ONU şi OSCE, la nivel european şi euroatlantic’, a spus ea.
Alina Gorghiu a subliniat că România este ‘un partener de încredere şi predictibil, un vector dinamic al stabilităţii şi prosperităţii pe plan regional’, un actor care participă activ la promovarea relevanţei strategice a Mării Negre şi la asigurarea securităţii euro-atlantice. Totodată, summitul de la Madrid a luat ‘decizii istorice în sprijinul consolidării securităţii şi apărării pe Flancul Estic al NATO’ şi în regiunea Mării Negre, obiective urmărite şi promovate activ de către România, a menţionat Gorghiu.
‘România a acţionat cu determinare la nivel politic, diplomatic şi economic şi a obţinut rezultate tangibile, concrete, pentru recunoaşterea relevanţei strategice a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Noul Concept Strategic al NATO confirmă fără echivoc, pentru prima dată într-un document programatic Aliat, importanţa Mării Negre drept zonă strategică de interes pentru comunitatea euroatlantică, asigurând o vizibilitate fără precedent a regiunii din care facem parte’, a mai spus ea.
Preşedintele interimar al Senatului a felicitat membrii corpului diplomatic şi consular al României pentru faptul că, în pofida provocărilor din ultimii ani, continuă să rămână dedicaţi obiectivului de promovare a valorilor şi obiectivelor României.
‘Suntem martorii unor transformări profunde ale mediului internaţional de securitate, marcat de un spectru larg de tensiuni şi de riscuri, de evoluţii imprevizibile şi o competiţie sistemică a puterilor asertive şi a regimurilor autoritare. Ameninţările actuale la adresa stabilităţii şi predictibilităţii sistemului internaţional sunt multidimensionale. Cea mai mare ameninţare la adresa ordinii globale, a păcii, securităţii şi stabilităţii spaţiului euroatlantic rămâne războiul brutal, nejustificat, purtat de Rusia împotriva Ucrainei’, a evidenţiat aceasta.
Potrivit preşedintelui Senatului, diplomaţia parlamentară deţine un rol important în realizarea obiectivelor de politică externă şi în aprofundarea relaţiilor cu alte state. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă şedinţa comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova, eveniment politic care demonstrează soliditatea relaţiei dintre cele două ţări, a adăugat ea.