Cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de Umor ‘Ion Cănăvoiu’ se va desfăşura între 22 şi 24 octombrie, online, pentru a respecta toate normele generate de pandemia de COVID-19, au informat, luni, reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, organizatorul evenimentului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CJCPCT Gorj, Daniela Gapşea, din cauza circumstanţelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale şi sanitare generate de pandemie şi din dorinţa de a continua tradiţia unui festival de creaţie umoristică al cărui impact naţional a fost dovedit în cele 28 ediţii desfăşurate până acum, pentru ediţia din acest an, Festivalul Naţional de Creaţie Umoristică se va desfăşura online, după un regulament special.
Manifestarea este deschisă umoriştilor profesionişti sau neprofesionişti, fără limită minimă sau maximă de vârstă, cu următoarele secţiuni:
* 1.Concurs de volum, inclusiv antologii. Participă volumele de umor – epigramă, fabulă, proză scurtă/poezie umoristică – tipărite în perioada octombrie 2020 – octombrie 2021;
*2.Concurs de epigramă. Se concurează cu 9 epigrame, din care: – 3 epigrame pe tema – Distanţare; – 3 epigrame pe tema: Online; – 2 epigrame pe teme libere; – 1 replică la epigrama: ‘Solidaritate… medicală’, de Ion Cănăvoiu;
* 3. Concurs de fabule. Se concurează cu 3 fabule;
* 4. Concurs de proză scurtă. Se concurează cu 3 proze de maxim 2 pagini fiecare;
* 5.a. Concurs de parodie – Se va concura cu o parodie (cu ritm şi rimă, respectând toate ‘canoanele’ parodiei) la poezia ‘Sfârşit de veac’, de Ion Cănăvoiu. Se postează pe aceeaşi pagină poezia parodiată şi parodia;
* 6. Concurs de poezie umoristică. Se concurează cu 3 creaţii;
* 7. Concurs de caricatură/fotografie umoristică. Se concurează cu minim 5 caricaturi/fotografii umoristice, în format A4 în passepartout, pe teme libere. Lucrările pentru secţiunile Epigramă grupaj, Fabulă grupaj, Proză umoristică, Parodie, Poezie umoristică vor fi transmise online până la data de 9 octombrie pe adresa de email: cultura@traditiigorj.ro, iar cele pentru secţiunile Carte de umor şi Caricatură în format clasic, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135, Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cu menţiunea ‘Pentru Festivalul ‘Ion Cănăvoiu’ ‘.
Conform CJCPCT, având în vedere condiţiile speciale în care se va desfăşura Festivalul, secretul corespondenţei nu va mai fi posibil, drept urmare concurenţii sunt rugaţi să accepte ca pe antetul lucrărilor să înscrie un moto, iar numele şi datele de contact să fie menţionate în clar pe o pagină imediat următoare paginilor de concurs, exprimând pentru aceasta acordul în scris la finalul lucrărilor.
Juriul, alcătuit din personalităţi consacrate ale vieţii artistice gorjene, va începe evaluarea lucrărilor pe 11 octombrie, urmând ca în cursul zilei de 24 octombrie să anunţe pe site-ul CJCPCT Gorj şi prin e-mail laureaţii secţiunilor.
‘Tot în cadrul Festivalului de Umor ‘Ion Cănăvoiu’ se organizează Salonul Internaţional de Caricatură cu participare din România, Republica Moldova şi Bulgaria. Începând cu această ediţie, Salonul Internaţional de Caricatură poartă numele de ‘Aurelian Iulius Şuţă – ŞAI’, în memoria unui prieten şi artist care s-a aflat de la început alături de organizatorul principal’, a precizat Daniela Gapşea.