Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj derulează, pe parcursul trimestrelor I-III din an acţiuni de verificare modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo-scheletice, precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.
Potrivit unui comunicat de presă al ITM Gorj, obiectivele acţiunii sunt diseminarea informaţiilor legate de prevenirea expunerii lucrătorilor la afecţiuni musculo-scheletice la diferite locuri de muncă; promovarea bunelor practici europene în vederea identificării şi gestionării problemelor generate de afecţiunile musculo-scheletice; conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în special a celor ce vizează prevenirea afecţiunilor musculo-scheletice; conştientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice; informarea inspectorilor de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă cu privire la bunele practici europene privind verificarea evaluării riscurilor ce pot cauza afecţiuni musculo-scheletice, precum şi cu privire la modalităţi de reducere a factorilor de risc ai AMS la nivelul întreprinderilor şi controlul locurilor de muncă din domenii de activitate unde există riscul apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice şi utilizarea unui nou instrument de control (chestionarul SLIC), pentru identificarea unor riscuri în mediul de muncă, care ar putea afecta securitatea şi sănătatea lucrătorilor.
‘Grupul ţintă al acţiunii îl reprezintă angajatorii şi lucrătorii din sectorul public şi privat care desfăşoară activităţi în următoarele domenii de activitate cu probabilitate mare de apariţie a acestui tip de afecţiuni – asistenţă medicală şi asistenţă socială, activităţi de transport şi curierat, industria alimentară şi a băuturilor, coafură şi frizerie, sectorul construcţiilor. Amintim faptul că afecţiunile musculo-scheletice sunt dintre cele mai frecvente afecţiuni de origine profesională, se dezvoltă în timp şi sunt printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate legate de muncă în Europa, afectând milioane de lucrători. Combaterea acestor afecţiuni contribuie la îmbunătăţirea vieţii lucrătorilor, aducând însă şi beneficii economice evidente. Afecţiunile musculo-scheletice afectează spatele, gâtul, umerii şi membrele superioare, dar şi membrele inferioare. Problemele de sănătate variază de la disconfort şi dureri minore până la afecţiuni medicale mai grave, care necesită repaus sau tratament medical. În cazurile cronice, pot duce chiar la handicap şi la renunţarea la activitatea profesională’, au transmis reprezentanţii ITM Gorj.