Şase persoane care ar face parte dintr-un grup infracţional organizat, ce ar fi dezvoltat o reţea de prostituţie şi de trafic de persoane ce acţiona pe teritoriul Irlandei şi în judeţele Vâlcea şi Gorj, au fost reţinute de procurorii DIICOT Gorj în urma unor percheziţii efectuate marţi în Bucureşti şi în judeţele Gorj şi Vâlcea.
Potrivit unui comunicat al DIICOT Gorj, remis miercuri AGERPRES, persoanele reţinute sunt cercetate pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, trafic de droguri de mare risc şi spălarea banilor şi vor fi prezentate, miercuri, Tribunalului Gorj, cu propunere de arestare preventivă.
Gruparea infracţională, constituită în anul 2019 în baza unor relaţii de familie, ar fi determinat 30 de persoane să practice prostituţia şi ar fi perceput de la acestea sume de bani reprezentând între 40% şi 70% din câştiguri.
‘Activitatea membrilor grupului a constat în asigurarea cazării în imobilele închiriate şi perceperea unor sume de bani cu titlul fictiv de chirie, achiziţionarea biletelor de avion pentru deplasările pe ruta România-Irlanda, crearea, administrarea anunţurilor online şi intermedierea legăturilor, transportul şi protecţia la locaţiile clienţilor, dar şi vânzarea, prin intermediul persoanelor vătămate, a drogurilor de mare risc către clienţi, în scopul obţinerii unor câştiguri mai mari’, se arată în comunicatul DIICOT.
Banii obţinuţi ilegal din proxenetism în Irlanda erau transferaţi în România, prin servicii de transfer monetar rapid sau prin conturi bancare deschise pe numele unor interpuşi şi erau utilizaţi pentru cumpărarea unor autoturisme, terenuri, apartamente sau edificarea unor construcţii, în nume propriu sau al membrilor familiei.
Tot pentru a disimula veniturile provenite din activităţi ilegale, membrii grupului infracţional organizat au înfiinţat societăţi comerciale de comerţ cu amănuntul sau închirierea de bunuri imobile.
De asemenea, o parte dinte membrii grupării infracţionale, în perioada anilor 2021 – 2023, ar fi vândut diverse cantităţi de droguri de mare risc consumatorilor din judeţele Gorj şi Vâlcea.
În dosar au fost efectuate, marţi, 38 de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sumele de 2.245 euro şi 3.361 lei, 29 de terminale mobile şi 25 de cartele SIM, 13 memory stik-uri, un hard disk, o tabletă şi 3 laptopuri, două arme airsoft şi 58 de bile metalice, o cantitate de droguri de risc şi mare risc, precum şi comprimate şi fiole din categoria anabolizantelor, patru grindere şi un cântar de mare precizie.
Totodată, au fost puse în aplicare 30 de mandate de aducere şi a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la zece autoturisme şi un motociclu.
Percheziţiile au fost efectuate de procurorii DIICOT împreună cu poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Olt, şi din municipiile Bucureşti, Piteşti şi Craiova.
La activităţi au participat şi doi poliţişti din cadrul AN GARDA SIOCHANA – Irlanda.
Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Irlanda.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj şi ai Serviciul Acţiuni Speciale, al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi ‘Tudor Vladimirescu’ Gorj şi Grupării de Jandarmi Mobile ‘Fraţii Buzeşti’ Craiova.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către DIICOT – Biroul Tehnic şi de Criminalistică. AGERPRES / (AS – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)