AcasăStiri generaleGorj: Tema festivalului Strad'Art din acest an este 'Revoluţie', dedicată bicentenarului Tudor...

Gorj: Tema festivalului Strad’Art din acest an este ‘Revoluţie’, dedicată bicentenarului Tudor Vladimirescu

Cea de-a treia ediţie a festivalului de artă stradală Strad’Art, care va avea loc în perioada 9-15 august în municipiul Târgu Jiu, va avea tema ‘Revoluţie’, dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de iniţiatorul festivalului de artă stradală, Adrian Oniga, că Strad’Art a reuşit să aşeze oraşul pe o poziţie destul de apreciată atât la nivel naţional, cât şi european.

‘Noi suntem în momentul de faţă doar beneficiarii acestui proiect. Cred că, dacă la nivel naţional şi european suntem pe o poziţie destul de apreciată, suntem datorită unui astfel de eveniment. Strad’Art-ul la Târgu Jiu este un eveniment care e în calendarul artiştilor de la nivel european cel puţin, ştiu că la ediţiile anterioare a fost un artist din Mexic, iar anul acesta va fi unul din Argentina. La prima ediţie au fost realizate picturi stradale în zona centrală, la cea de-a doua în zona de nord a oraşului, iar acum vor fi în zona de sud’, a spus edilul.

Potrivit lui Adrian Oniga, ca şi în ediţia precedentă a festivalului, epicentrul zonei de intervenţie artistică este tot un cartier muncitoresc din Târgu Jiu, şi anume cartierul 9 Mai, situat în zona de sud a oraşului. Aici vor fi pictaţi doi pereţi ai Şcolii Gimnaziale ‘Pompiliu Marcea’, un perete de la Şcoala Gimnazială ‘Constantin Brâncuşi’ şi un an altul de bloc.

El a adăugat că, dacă anul trecut au fost pictate câteva autobuze ale societăţii de transport în comun din municipiu, anul acesta vor fi amplasate câteva postere artistice în staţiile de autobuz. Respectivele postere provin din parteneriatul pe care Strad’Art îl are cu festivalurile de artă stradală din Lima şi Hong Kong.

‘Târgu Jiul a avansat foarte mult într-o luptă pe care arta stradală o poartă în lume şi anume spaţiul public care este împărţit între reclame şi nimic. Arta stradală îşi cere un drept în spaţiul public, de ce noi, cetăţenii, suntem obligaţi să vedem doar reclame pe blocuri care sigur că sunt plătite, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii obligat să vezi o reclamă pe tot blocul. (…) Biblioteca Judeţeană a achiziţionat, în urma celor două ediţii ale festivalului, 50 de albume despre arta stradală, iar Clujul are un singur astfel de album. Este cea mai mare colecţie de albume de artă stradală din România. (…) Arta stradală este cea mai complexă formă de artă, este probabil cea mai importantă formă de artă recentă din lume, este o formă de artă imperios necesară pentru orice oraş în 2021 ca să poată să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană. Vă spun toate acestea ca să înţelegeţi că Strad’Art nu este doar despre a picta câteva blocuri, câteva şcoli, despre a înfrumuseţa o zonă, cât pentru a ne adapta din punct de vedere social şi cultural la o tendinţă pe care o are lumea în acest moment’, a spus Adrian Oniga.

Artiştii care vor participa la ediţia din acest an sunt Alaniz, Pandele, Lost Optics, Pisica pătrată, Wanda Hutira şi Mazerschi şi Comunitatea 156. Vor fi realizate cinci picturi murale, o mică intervenţie la Muzeul de Artă din Parcul Centrul şi pe terenul de baschet de la Colegiul Naţional ‘Tudor Vladimirescu’.

‘Am ales tema Revoluţiei din respect pentru Tudor Vladimirescu, este vorba despre ideea de revoluţie. Scopul festivalului nu este să îl pictăm pe Tudor Vladimirescu, ci doar să retrezească spiritul revoluţiei care, în cazul festivalului stradal, este o revoluţie culturală. (…) Tendinţa de dezvoltare urbană a zonei de sud a oraşului este spre spaţii comerciale şi posibilitatea amenajării unei zone sportive, parcuri şi zone de recreere. Interacţiunea cu cartierul este atât la nivel artistic, prin realizarea unor picturi murale şi spectacole stradale, cât şi la nivel social, prin interacţiunea artiştilor cu locuitorii cartierului, dar şi cu vizitatorii, pe toată durata festivalului’, a mai spus Adrian Oniga.

Bugetul ediţiei din acest an a festivalului Strad’Art va fi de 100.000 lei. AGERPRES / (A, AS – autor: Irina Poenaru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks