AcasăStiri generaleGraţian Mihăilescu (fondator UrbanizeHub): Suntem fanii administraţiei din Oradea

Graţian Mihăilescu (fondator UrbanizeHub): Suntem fanii administraţiei din Oradea

Fondatorul Urbanize Hub, Graţian Mihăilescu, a declarat vineri, în deschiderea conferinţei urbantalks de la Oradea, că prezenţa echipei în acest oraş este motivată de nivelul eficienţei administraţiei locale atins în ultimii ani, pe primul loc din ţară în topul realizat de ei în anul 2018.

‘Ne bucurăm foarte mult să fim la Oradea. Noi suntem fanii administraţiei de aici. În 2018, alături de colegii urbanizehub, am lansat topul eficienţei administraţiilor din România unde Oradea era pe primul loc. În acelaşi an, la Timişoara, în cadrul urbantalks de la Timişoara, domnul Ilie Bolojan şi ceilalţi primari au înfiinţat Alianţa vestului şi am promis încă de atunci că vom veni’, a spus, în cuvântul său introductiv, Graţian Mihăilescu, de pe scena Teatrului Regina Maria.

UrbanizeHub, o comunitate care modelează viitorul oraşelor româneşti într-un mod smart şi sustenabil, organizează la Oradea în perioada 19 – 21 noiembrie, evenimentul ‘Oameni care modelează oraşe pentru oameni’ (People Shaping Cities for the People).

Acesta face parte dintr-un proiect finanţat de Comisia Europeană, prin programul DG Regio, pentru a stimula implicarea cetăţenilor în politica de coeziune şi este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, MakeIT in Oradea, Oradea Tech Hub şi Microsoft.

Evenimentul, la a opta ediţie în ţară, a început vineri dimineaţă, de la ora 09:45, fiind transmis online, de pe scena teatrului. În debut a vorbit fondatorul Graţian Mihăilescu, urmat de primarul municipiului Oradea, Florin Birta, o intervenţie online a ambasadorului Japoniei în România, Hiroshi Uda şi a reprezentantului CE Amedeo Francesco – DG Regional, expertul în dezvoltare urbană Marcel Ionescu – Heroiu (prezent fizic).

Pe agenda programului de vineri sunt cuprinse mai multe discursuri, prezentări şi sesiuni de întrebări-răspunsuri, finalizate, de la ora 15, cu o masă rotundă. Participă experţi locali şi internaţionali, invitaţi din partea universităţii orădene şi ai unor unor companii.

‘Acesta este rolul nostru, ca prin ceea ce facem să inspirăm, să conectăm şi să educăm în tot ce înseamnă crearea acestor lideri urbani, aşa cum ne place să zicem, oameni pasionaţi de oraşele în are trăiesc şi care pun suflet pentru a modela oraşele lor. Pornind de la administraţie până ong-uri, oameni de business şi toţi ceilalţi’, a afirmat Graţian Mihăilescu.

Sâmbătă şi duminică, toate activităţile sunt online, respectiv va avea loc un concurs în care s-au înscris mai mulţi participanţi din diferite domenii, zece echipe, pe schimbări de mediu şi climă, pe digitalizare şi mobilitate şi spaţii urbane. Practic, vor lucra timp de două zile pentru a veni cu soluţii la probleme. Duminică seara, la ora şase, un juriu va desemna premiile acestui concurs, un fel de incubator de idei şi soluţii pentru oraş, şi se vor acorda mai multe premii, până la valoarea totală de 3.000 de euro.

Conferinţa de la Oradea este organizată prin proiect DG Regional, al Comisiei Europene, proiect aplicat de echipa UrbanizeHub la sugestia unui orădean, aşa cum a ţinut să menţioneze Graţian Mihăilescu.

‘Ne bucurăm că suntem încurajaţi de Comisia Europeană care apreciază abordarea noastră, pentru că avem parteneri pe cei de la DG Regio, şi sperăm ca acesta să fie doar începutul. Pentru că noi avem planuri mari, avem idei, ştim ce ne dorim, cum vrem să transformăm oraşele din România şi ne dorim să creştem această masă critică a oamenilor implicaţi în modelarea oraşelor’, a mai spus Graţian Mihăilescu.

Actualul primar al municipiului Oradea, Florin Birta, fost viceprimar în cel de al treilea mandat al lui Ilie Bolojan (2016-2020), a subliniat că, pentru comunitatea orădeană, urbantalks este un eveniment foarte important.

‘Noi dorim, în continuare, să învăţăm, să inovăm şi să punem în aplicare ideile şi soluţiile cele mai bune pentru oraşul nostru. Începând cu anul 2008, Oradea a cunoscut o dezvoltare benefică, axată pe fonduri europene, prin investiţii în infrastructură pe mobilitate, spaţii pietonale, transport în comun, noi drumuri, poduri şi pasaje, digitalizare, făcute pentru a creşte calitatea vieţii orădenilor. Scopul nostru este ca gradul de satisfacţie a locuitorilor să fie unul ridicat’, a punctat primarul Birta.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks