Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat marţi, la Constanţa, că până pe 1 iulie va fi luată o decizie cu privire la forma sub care îşi va desfăşura activitatea Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM).
Întrebat într-o conferinţă de presă ce se va întâmpla cu ARSVOM, Grindeanu a spus că se va lua ‘hotărârea cea mai bună pentru desfăşurarea activităţii specifice’.
Referitor la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) de a prelua activitatea ARSVOM, ministrul a afirmat că este o variantă faţă de care există o reticenţă.
‘Am avut o întâlnire, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, cu sindicatul de acolo. ISU şi-a arătat dorinţa de a prelua activitatea ARSVOM. Pe partea noastră, a Ministerului Transporturilor şi a angajaţilor de la ARSVOM, există o reticenţă de a trece în acel sistem. A rămas, după discuţia dintre mine şi domnul Raed Arafat, ca undeva până pe 1 iunie, 1 iulie, să luăm o decizie, pentru că cea mai proastă decizie e să nu iei nicio decizie. Şi cam asta s-a întâmplat de multe dăţi. Aşa că angajamentul este ca undeva până la finalul primului semestru să luăm o decizie care să ţină cont şi de doleanţele angajaţilor, dar şi de o anumită construcţie pe care şi-o doreşte ISU. Şi anume o unică instituţie care să se ocupe de toate aceste situaţii. Nu se exclud, doar că trebuie să se înţeleagă şi din partea ISU că aici este un specific aparte şi de aceea este nevoie de aceste discuţii’, a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a mai afirmat că toate opţiunile privind ARSVOM vor fi prezentate la nivel guvernamental, ţinându-se cont de toate argumentele, şi se va lua o decizie.
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţa în luna iulie 2021, că ARSVOM va fi desfiinţată, atribuţiile acesteia urmând să fie preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), el menţionând la acel moment că şi-a exprimat acordul în acest sens şi premierul Florin Cîţu. Ulterior, câteva zeci de angajaţi ai ARSVOM au protestat în faţa instituţiei. Liderul de sindicat din cadrul ARSVOM, Robert Robescu, declara atunci că unitatea, ce are aproximativ 200 de angajaţi, trebuie să funcţioneze ca entitate civilă, neputând fi în subordinea IGSU, astfel încât ‘să se poată interveni şi în apele teritoriale ale statelor vecine’.
Directorul ARSVOM din acea perioadă, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie după ce a fost fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, în cazul unor achiziţii de nave ale ARSVOM din ultimii ani. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)