Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, că România merită să fie în spaţiul Schengen pentru că îndeplineşte de mulţi ani toate criteriile necesare.
Întrebat cum vede faptul că în Parlamentul European s-a adoptat rezoluţia privind intrarea Bulgariei şi României în Schengen, dar Olanda s-a abţinut de la acest vot, Grindeanu a spus: ‘Cred că e un semnal (adoptarea rezoluţiei – n.r.) şi îl salut şi mă bucur că această rezoluţie pornită de la Grupul Socialiştilor a fost adoptată. E un pas important. Ştiu foarte bine de la ministrul de Interne că în perioada imediat următoare sunt câteva puncte esenţiale pe care trebuie să le atingem, ştiu că a ieşit foarte bine acea evaluare săptămâna trecută a experţilor vizavi de capacitatea noastră tehnică. De asemenea e Consiliul JAI, va merge în perioada următoare domnul ministru de Interne să susţină cauza’.
El a a menţionat că rămâne optimist cu privire la intrarea României în Schengen şi nu îşi schimbă punctul de vedere.
‘România merită să fie în Schengen. România îndeplineşte de mulţi ani toate aceste criterii şi trebuie să fim acolo. Am mai avut în ultimii şapte ani echipe de experţi care au venit să vadă, pe câteva zone punctuale, dacă îndeplinim aceste criterii. Noi trebuie să fim acolo şi eforturi se fac şi trebuie să le recunoaşteţi. Ar fi o recunoaştere a statutului nostru în cadrul Uniunii Europene’, a afirmat Grindeanu la Palatul Parlamentului.
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.
În rezoluţia adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.