Acasă93Grupul Milvus: Autostrada Târgu Mureş - Miercurea Nirajului, mai multe coridoare pentru...

Grupul Milvus: Autostrada Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, mai multe coridoare pentru animale sălbatice

Conducerea Grupului Milvus a salutat, miercuri, aprobarea autostrăzii Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, parte din A8, cu mai multe coridoare pentru animale sălbatice şi garduri mai înalte decât în mod obişnuit, arătând că nu acţiunile de conservare a naturii sunt cele care împiedică investiţiile majore, ci planificarea proastă.

‘Ne bucurăm foarte mult că am reuşit în sfârşit să demonstrăm că nu conservarea naturii este cea care împiedică investiţiile majore, ci planificarea proastă, întârzieri în obţinerea autorizaţiilor, etc. De câte ori am auzit politicieni spunând că o autostradă nu poate fi construită din cauza castorilor, urşilor, gândacilor, liliecilor. Şi iată că autostrada Târgu Mureş – Miercurea Nirajului a fost aprobată, şi toate acestea cu mai multe coridoare pentru animale sălbatice, iar gardul de protecţie aprobat este mult mai puternic şi mai înalt decât cel clasic. O autostradă construită în aşa fel protejează atât omul, cât şi animalele’, a declarat preşedintele Grupului Milvus, Papp Tamás, într-o conferinţă de presă.

Acesta a arătat că, în acest an, specialiştii şi voluntarii Grupului Milvus au derulat câteva proiecte majore şi au continuat activităţile clasice de conservare şi monitorizare a păsărilor. 

‘Printre proiectele importante putem aminti DEAR – un proiect de comunicare despre schimbările climatice, dar şi proiectul nostru de conservare a pajiştilor finanţat din fonduri norvegiene. Pe lângă acestea, avem peste 10 programe de monitorizare a păsărilor, programe pe care le derulăm cu ajutorul voluntarilor. Fără ei, nu am fi capabili să semnalizăm din timp eventuale probleme legate de populaţia unei anumite specii de păsări. Am continuat activităţile de conservare a diverselor specii, cum ar fi şoimul dunărean, dumbrăveanca, vânturelul de seară, etc. Neavând proiecte de conservare în derulare, această muncă a fost mai dificilă şi a necesitat mai multe sacrificii, dar dorim să mulţumim sponsorilor, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice. Fără ei nu am fi putut continua această activitate extrem de importantă. Suntem mândri că Grupul Milvus este unul dintre coordonatorii din România a Atlasului European de Mamifere, proiect care a fost finalizat în acest an’, a subliniat Papp Tamás.

Preşedintele Grupului Milvus a mai arătat că urmează să apară o lege europeană extrem de importantă pentru conservarea naturii, Nature Restoration Law, care stabileşte obiective obligatorii pentru statele membre.

‘În cadrul proiectului nostru de protecţie a păşunilor am încercat să obţinem subvenţii agricole care să fie bune pentru fermieri şi bune pentru natură, dar lobby-ul nostru nu a avut succes. Spre deosebire de lobby-ul agricol eşuat, noi am fost implicaţi într-un lobby internaţional de succes pentru o lege europeană de restaurare a naturii. Suntem mândri să spunem că am fost cei mai activi din România şi am reuşit (…) În Europa şi în întreaga lume natura trece printr-o criză gravă – iar acest lucru reprezintă o ameninţare serioasă pentru viitorul omenirii. Această nouă lege, care, după cum îi spune şi numele, îşi propune nu mai puţin, decât să restaureze ecosistemele, habitatele şi speciile din zonele terestre şi acvatice ale UE. Ea stabileşte obiective obligatorii pentru statele membre în ceea ce priveşte refacerea naturii, fără de care şi stoparea schimbărilor climatice ar fi imposibilă. Următorul mare pas va fi reprezentat de planurile naţionale de refacere pregătite de statele membre – respectând termenele 2030, 2040 şi 2050 stabilite prin lege’, a afirmat reprezentantul Grupului Milvus.

Papp consideră că acesta a fost un pas absolut logic şi necesar pentru UE, care şi-a asumat acest pas prin Pactul verde european.

‘În acelaşi timp UE a fost promotorul acordului global de la Conferinţa ONU pentru biodiversitate de la Montreal din 2022, conform căruia 30% din terenuri vor fi protejate şi 30% din habitatele degradate în prezent vor fi restaurate până în 2030. Diferenţa semnificativă dintre cele două este că, în timp ce nerespectarea obiectivelor de la Montreal nu sunt sancţionate, Nature Restoration Law trasează atât obligaţii clare pentru statele mele, cât şi sancţiuni. În cazul în care procesul legislativ va fi dus la bun sfârşit, iar UE va lua în serios tragerea la răspundere, atunci această lege va avea un impact global semnificativ asupra restaurării habitatelor, care este extrem de necesară pentru umanitate, climă şi planetă în general’, a mai spus Papp Tamás.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks