Acasă55Guvern: Organizaţiile de cercetare, încurajate să utilizeze în comun resursele proprii şi...

Guvern: Organizaţiile de cercetare, încurajate să utilizeze în comun resursele proprii şi infrastructurile

Executivul a aprobat, joi, prin proiect de lege, o reglementare privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare din România, în vederea reducerii gradului ridicat de fragmentare a sistemului naţional de cercetare-dezvoltare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, organizaţiile de cercetare sunt încurajate să utilizeze în comun resursele proprii şi infrastructurile aferente cu scopul de a îşi îmbunătăţi performanţa ştiinţifică pentru o mai bună integrare în spaţiul european de cercetare.

‘Organizaţiile de cercetare care intră în sfera de aplicare a prezentei legi sunt cele reglementate de OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, excepţie făcând organizaţiile de cercetare-dezvoltare prevăzute în Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe ‘Ionescu-Şişeşti’ şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare’, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că prin adoptarea acestei legi se instituie un sistem unitar de evaluare a organizaţiilor de cercetare, ce va conduce la clasificarea acestora în trei clase de performanţă ştiinţifică, şi se încurajează integrarea organizaţiilor de cercetare, fie prin formarea unor consorţii de cercetare-dezvoltare şi inovare, fie prin fuziuni sau trecerea institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare în subordinea instituţiilor de învăţământ superior de stat.

‘Legea instituie un sistem unitar de evaluare şi integrare, aplicabil atât organizaţiilor de cercetare-dezvoltare implicate în cercetarea fundamentală, cât şi celor care activează în cercetarea aplicată, printr-un sistem de evaluare coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ce va cuprinde organizaţiile de cercetare ce sunt în prezent organizate în sfera de competenţă a mai multor ministere, precum şi a Academiei Române’, se mai spune în comunicat.

Proiectul de lege reprezintă jalon de îndeplinit de către statul român în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în trimestrul IV al anului 2022.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks