Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, prelungirea până în anul 2023 a Programului de Interes Naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, demarat în 2018.
De asemenea, actul normativ prevede înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prelungirea derulării acestui program a fost adoptată pentru a da posibilitatea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului să implementeze planurile de restructurare a centrelor rezidenţiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri, pentru a asigura tranziţia persoanelor cu handicap beneficiare de servicii sociale în instituţii rezidenţiale de tip vechi, în alternativele de tip familial sau rezidenţial nou-înfiinţate.
Actul normativ adoptat de Guvern asigură cadrul legislativ necesar dezvoltării reţelei de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi, pentru perioada 2019-2023, precum şi prevenirea instituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi din comunitate.
‘Astfel, în afara celor 39 de proiecte, prin care se propune înfiinţarea a 83 de locuinţe protejate, a 28 de centre de zi şi 11 centre respiro/centre de criză aflate în implementare şi care se finalizează la 30.11.2022, în cadrul programului de interes naţional se propune o nouă sesiune de selecţie publică de proiecte de înfiinţare a serviciilor sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate care să se implementeze până la 30.11.2023. În ceea ce priveşte bugetul alocat acestui program, Guvernul a prevăzut, pentru perioada 2018-2023, suma de 74,507 milioane lei’, se arată în comunicat.
Continuarea implementării programului de interes naţional se realizează la nivel judeţean de către DGASPC, în parteneriat cu ONG-uri şi autorităţile publice locale care pot pune la dispoziţie spaţiile necesare dezvoltării infrastructurii.
Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2024, finanţarea centrelor rezidenţiale a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri şi pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare aprobate se asigură exclusiv din bugetul judeţului sau al sectorului municipiului Bucureşti.