Guvernul a adoptat, luni, un proiect de lege care stabileşte cadrul general şi instituţional pentru promovarea şi gestionarea mobilităţii urbane durabile la nivel naţional.
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, obiectivul acestei reforme este de a îmbunătăţi condiţiile de mobilitate în zonele urbane şi rurale, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi şi de a spori siguranţa rutieră în zonele urbane prin soluţii digitale şi ecologice de transport.
‘Beneficiarii direcţi sunt autorităţile publice locale şi cetăţenii, prin reducerea congestiei la nivelul oraşelor, îmbunătăţirea mobilităţii pentru desfăşurarea activităţilor zilnice atât ale locuitorilor, cât şi ale agenţilor economici. Autorităţile administraţiei publice locale sau zonele metropolitane, după caz, sunt responsabile cu monitorizarea Planurilor de mobilitate urbană durabilă, iar Ministerul Dezvoltării va asigura monitorizarea domeniului mobilităţii urbane durabile şi va elabora registrul planurilor de mobilitate urbană durabilă’, se arată în comunicat.
Potrivit Guvernului, pentru atingerea obiectivelor din domeniul climatic, actul normativ conţine şi prevederi privind modurile de transport public durabil, inclusiv feroviar şi pe apă.
‘Actul normativ se coroborează cu iniţiativa Comisiei Europene de monitorizare a progreselor în domeniul mobilităţii pe baza unui set de 19 indicatori, care urmează să fie definitivat până la sfârşitul anului 2023. Intrarea în vigoare a legislaţiei privind mobilitatea urbană durabilă reprezintă un jalon prevăzut în Componenta 10 – Fondul local din PNRR, Reforma I. Crearea cadrului pentru mobilitate urbană durabilă’, precizează sursa citată.