Guvernul a aprobat acordul cu Serbia privind cedarea către România a clădirii ‘Luceafărul’ din Vârşeţ

0
213

Guvernul a aprobat, prin hotărâre, acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind atribuirea dreptului de proprietate asupra clădirii ‘Luceafărul’ ţării noastre, act semnat la Bucureşti, la 27 iunie 2022.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul prevede cedarea de către Guvernul Republicii Serbia a dreptului de proprietate asupra clădirii ‘Luceafărul’ Guvernului României.

‘Complexul ‘Luceafărul’ din Vârşeţ, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, constituie o componentă de o importanţă deosebită a patrimoniului cultural al membrilor minorităţii române din Serbia. Complexul este una din cele mai impozante clădiri din Vârşeţ, localizat în centrul oraşului, pe un teren de aproximativ 2.460 metri pătraţi. Destinaţia iniţială a fost Banca ‘Luceafărul’, care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă, clădirea fiind utilizată ulterior pentru multiple acţiuni de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti. În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată. După înlăturarea regimului comunist, asociaţii ale membrilor minorităţii române au iniţiat demersuri pentru retrocedarea clădirii, care nu au fost, însă, soluţionate favorabil de autorităţile sârbe, în special din cauza lipsei documentelor doveditoare ale dreptului de proprietate’, se arată în comunicat.

Sursa: AGERPRESS