Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotărâre, plata unei contribuţii voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în limita echivalentului în lei a sumei totale de 55.544 de euro, în vederea finanţării participării ţării noastre la instrumentul PaRIS, cu scopul realizării de sondaje cu privire la indicatorii raportaţi despre pacienţi.
Potrivit unui comunicat al Executivului, suma necesară plăţii contribuţiei financiare se suportă din bugetul aprobat pentru anul 2023 Secretariatului General al Guvernului pentru Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.
În completare, în comunicat se arată că PaRIS reprezintă iniţiativa OCDE în domeniul raportării indicatorilor privind pacienţii în cadrul căreia ţările lucrează împreună la dezvoltarea, standardizarea şi implementarea unei noi generaţii de indicatori care măsoară rezultatele şi experienţele de îngrijire a sănătăţii.
‘Sondajul PaRIS, realizat de către experţii OCDE, reprezintă un sondaj internaţional pentru evaluarea rezultatelor şi experienţelor în sistemul de sănătate raportate de pacienţii cu una sau mai multe afecţiuni cronice. Pentru România, aceste informaţii sunt esenţiale pentru a putea identifica cu precizie zonele unde intervenţia Guvernului, prin alocarea de resurse, este urgentă, contribuind astfel la creşterea nivelului de sănătate a populaţiei şi a gradului de satisfacţie a pacienţilor’, conform sursei citate.
*** Tot referitor la OCDE, Guvernul a aprobat, printr-o altă hotărâre, plata contribuţiei financiare voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în valoare de 40.000 de euro, respectiv echivalentul în lei a acesteia, destinată activităţii de evaluare a cadrului legal şi instituţional în ceea ce priveşte guvernanţa în domeniul parteneriatului public-privat.
‘Plata contribuţiei voluntare se face cu încadrarea în sumele aprobate în anul 2023 în bugetul Ministerului Finanţelor. Acest demers va întări profilul României în cadrul procesului de aderare la principiile OCDE, având în vedere faptul că acesta este unul din obiectivele majore ale politicii externe a statului român’, arată Executivul într-un comunicat.