Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotărâre, principalele atribuţii ale Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, grupate pe domenii de activitate.
Potrivit unui comunicat al Executivului, prin proiectul de hotărâre se stabileşte modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în scopul unei coerente şi unitare aplicări a prevederilor referitoare la funcţia publică şi funcţionarii publici şi a îndeplinirii calităţii de coordonator de reforme şi/sau investiţii ce revine Agenţiei, prin raportare la dispoziţiile OUG nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare şi OUG nr. 124/2021.
Astfel, se stabilesc principalele atribuţii ale Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, grupate pe domenii de activitate, după cum urmează: ‘reglementarea funcţiei publice; evidenţa şi managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici; monitorizarea şi controlul activităţilor referitoare la funcţia publică şi la funcţionarii publici; evidenţa personalului plătit din fonduri publice; implementarea şi gestionarea de programe finanţate din fonduri europene, precum şi din alte surse legal constituite, în domeniul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici; gestionarea implementării reformelor, investiţiilor şi obiectivelor specifice componentelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aflate în responsabilitatea sa, în conformitate cu legislaţia în vigoare; reprezentare’.
Totodată, în vederea implementării unor reforme, investiţii şi obiective specifice ale Componentei nr. 7 – Transformarea digitală din PNRR, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va gestiona şi E-ANFP, care reprezintă un instrument de evidenţă şi management integrat, care constă în actualizarea/dezvoltarea progresivă a sistemelor informatice existente la nivelul ANFP cu privire la managementul carierei funcţionarilor publici de la nivelul administraţiei publice centrale şi locale şi care va permite monitorizarea, colectarea de date şi o gestiune a informaţiilor din dosarul profesional la nivel complex.
De asemenea, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va gestiona şi SIMRU – sistemul integrat şi unitar de management al serviciilor de resurse umane pentru administraţia publică centrală, care reprezintă o platformă de gestiune internă aprofundată, utilizată intern de către autorităţi şi instituţii publice pentru a realiza procesele de management al resurselor umane şi pentru asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice.
‘Numărul maxim de posturi al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici este de 199, exclusiv demnitarii şi numărul de posturi aferent cabinetelor acestora. Personalul Agenţiei este format din demnitari, funcţionari publici şi personal contractual’, se mai arată în comunicat.