Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Dan Halchin, a afirmat, joi, că se doreşte ca, până la finalul anului 2024, să fie eliminată, cel puţin matematic, supraaglomerarea din sistemul penitenciar.
El a prezentat, joi, bilanţul instituţiei pe anul 2022.
‘Prima prioritate a fost managementul supraaglomerării. După cum ştiţi, acest fenomen încă se regăseşte la nivelul sistemului penitenciar, chiar dacă lucrurile sunt într-o continuă ameliorare şi modul în care am răspuns la această provocare a cuprins două tipuri de măsuri. Prima se referă la echilibrarea efectivelor. Practic, prin măsuri de tip organizatoric, un număr de aproximativ 2.800 de persoane private de libertate au fost relocate în unităţile din aceeaşi regiune şi acelaşi profil. Supraaglomerarea a cunoscut o ameliorare semnificativă şi avem o scădere cu 24% la regimul deschis şi o scădere de 32% la regimul semi-închis, aproximativ 10% la regimul închis şi 27% la regimul de maximă siguranţă’, a declarat Dan Halchin.
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a adăugat că este posibil ca, până la finalul anului 2024, să fie oferite persoanelor private de libertate minimum prevăzut de standardele europene, respectiv 4 metri pătraţi.
‘A doua direcţie în care am acţionat este extinderea infrastructurii fizice şi aici aduc din nou în discuţie faptul că, în 2020, Guvernul României a aprobat o foaie de parcurs, un plan, un memorandum, care are ataşat un plan de măsuri ce prevede extinderea infrastructurii fizice cu 7.800 de locuri de cazare noi până în 2025. În 2021 au fost prevăzute 210 locuri noi de cazare, au fost date în folosinţă 216, în 2022 au fost prevăzute 445 de noi locuri de cazare, au fost date în folosinţă 505. În anul 2023 sunt prevăzute 1.275 de noi locuri de cazare, suntem în grafic cu ele. Ţinta este ca până în 31 decembrie 2024 să eliminăm, cel puţin matematic, supraaglomerarea din sistemul penitenciar, fiind capabili să oferim fiecărei persoane private de libertate minimum prevăzut de standardele europene, respectiv 4 metri pătraţi’, a spus directorul ANP.