Un număr de 233 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţiştii din Harghita în anul 2023, în cazuri de violenţă domestică, în majoritatea situaţiilor victima solicitând acest lucru.
Potrivit datelor făcute publice de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, din cele 233 de ordine de protecţie provizorie, 225 au fost emise la solicitarea victimei, şapte la solicitarea altor persoane, iar unul la solicitarea altor instituţii abilitate.
De asemenea, 195 au fost confirmate de procuror, iar 88 au fost transformate în ordine de protecţie definitive.
Din totalul ordinelor de protecţie provizorii, 131 au fost emise în mediul urban şi 102 în mediul rural.
‘Ca urmare a emiterii ordinelor de protecţie provizorii au fost dispuse 330 de măsuri de protecţie dintre care: în 98 de cazuri evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, în 24 de cazuri reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună iar în 208 cazuri agresorul a fost obligat să păstreze o distanţă minimă determinată faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiţi’, se precizează într-un comunicat al IPJ Harghita.
În ceea ce priveşte ordinele de protecţie definitive, au fost emise 146, dintre care 88 au provenit din ordine de protecţie provizorii. 136 de ordine definitive au fost emise la solicitarea victimei, şapte la solicitarea procurorului şi în trei cazuri a fost solicitat acest lucru de alte instituţii abilitate.
Ca urmare a emiterii ordinelor de protecţie definitive au fost dispuse 279 de măsuri de protecţie, mai informează IPJ Harghita. Şi în aceste cazuri s-a dispus, în unele situaţii, evacuarea agresorului din locuinţa familiei, obligarea la păstrarea unei distanţe minime faţă de victime sau interzicerea oricărui contact cu victima, fiind înregistrate şi cazuri în care victima a fost cazată într-un centru de asistenţă.
Anul trecut au fost înregistrate şi 44 de cazuri de încălcare a ordinelor de protecţie, fiind întocmite dosare penale.
Sursa citată mai precizează că, de la începutul anului, şi Harghita se numără printre judeţele în care a devenit funcţional Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică, dar până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean nu au fost identificate situaţii în urma cărora să fie puse în aplicare măsurile de monitorizare prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, respectiv ‘obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere’. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)