Un număr de 248 de persoane s-au imunizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Maratonul Vaccinării, care a fost organizat de Direcţia de Sănătate Publică Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc cu ocazia pelerinajului de Rusaliile catolice, pentru a le da posibilitatea celor care vin la eveniment, cu precădere din mediul rural, să aibă acces la vaccin.
Datele statistice arată că din cele 248 de persoane vaccinate, 157 de au solicitat vaccinul Johnson&Johnson şi 91 au ales doza iniţială sau rapelul vaccinului Pfizer. Printre cei care au primit vaccinul anti-COVID-19 se numără persoane din judeţele Harghita, Mureş, Sibiu, Bacău, Braşov, municipiul Bucureşti, dar şi din Ungaria, Germania sau Serbia.
Coordonatorul centrului de vaccinare organizat în curtea spitalului din Şumuleu Ciuc, în apropierea bisericii franciscane unde oamenii intrau să se roage, dr. Sergiu Sîngerozan, a declarat, pentru AGERPRES, că în ciuda numărului mic de persoane vaccinate, se bucură că a avut oportunitatea de a le oferi doritorilor posibilitatea de a se imuniza.
‘Ca urmare a două zile întregi de vaccinare, în cadrul Maratorului de Vaccinare de la Şumuleu cu ocazia sărbătorilor de Rusaliile catolice, un număr de 248 persoane au fost vaccinate. Deşi un număr mic de persoane vaccinate, comparând cu numărul mare de pelerini aflaţi la faţa locului, ne bucurăm că am avut oportunitatea de a oferi doritorilor posibilitatea de a se vaccina. La faţa locului am avut disponibile atât serul celor de la Pfizer, cât şi cel al celor de la Johnson&Johnson, cel din urmă fiind favoritul publicului datorită administrării într-o singura doză. Cred în continuare, cu fermitate, că vaccinul este cea mai bună soluţie în a ne proteja şi a ne putea desfăşura activităţile cotidiene în mod normal. În continuare, persoanele doritoare de vaccin se pot prezenta la centrele de vaccinare din municipiul Miercurea Ciuc, dar şi la medicii de familie, care sunt dotaţi cu vaccinul Johnson&Johnson’, a declarat Sergiu Sîngeorzan, medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
La rândul său, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, Tar Gyongyi, a punctat faptul că organizatorii au realizat ceea ce şi-au propus, respectiv au oferit oportunitatea celor care au vrut să se imunizeze şi au atras atenţia asupra importanţei vaccinării şi prevenţiei, subiectul fiind tratat pe larg în presa internaţională.
‘Eu cred că am realizat ce ne-am propus: să oferim o oportunitate celor ce vor să se vaccineze şi să atragem atenţia asupra importanţei vaccinării şi prevenţiei, celor care încă nu au înţeles. Cred că am reuşit, nu a putut ocoli nimeni subiectul şi sperăm că am dat un mesaj pe care mulţi l-au luat acasă, în traista de pelerinaj. Chiar şi reacţiile pozitive din presa internaţională ne confirmă. Sub alt aspect: dacă s-a permis, prin legislaţie, să se organizeze un eveniment de asemenea amploare, acum, când e o stare de acalmie a pandemiei, dar vedem în alte ţări ce ne poate aştepta (Japonia, Osaka), noi am avut obligaţia morală şi profesională să facem acest pas. Şi, nu în ultimul rând, le sunt recunoscătoare tuturor colegilor, colaboratorilor care au făcut să dăm dovadă de profesionalism ca o echipă’ a declarat, pentru AGERPRES, Tar Gyongyi.
La pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc au participat zeci de mii de persoane, venite din întreaga ţară, dar şi din străinătate.