Un număr de 75 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au fost selectate pentru un interviu suplimentar sau o probă de lucru de angajatorii prezenţi la Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată în data de 20 mai, la Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, a informat, luni, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita.
Potrivit sursei citate, la evenimentul desfăşurat simultan în municipiile Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc au participat 326 persoane în căutarea unui loc de muncă şi 30 de angajatori, care au oferit 307 locuri de muncă.
Din cele 307 locuri de muncă 103 au fost oferite de angajatorii din Miercurea-Ciuc şi 204 de angajatorii din Odorheiu Secuiesc.
Şeful AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a precizat, pentru AGERPRES, că numărul mai mare de locuri de muncă oferite la Odorheiu Secuiesc ‘se datorează unui anumit reviriment al ramurii industriei uşoare din oraş’.
Locurile de muncă oferite în judeţ au fost în meserii diverse, de la zidar, fierar betonist, lăcătuş mecanic şi operator confecţioner industrial îmbrăcăminte, până la agent vânzări, ospătar, bucătar, operator calculator sau designer grafică.
Au existat şi oferte pentru absolvenţii de studii superioare, cum ar fi inginer sau subinginer mentenanţă, specialist securitatea muncii, inginer in industria alimentară sau consilier juridic.
Din cele 75 de persoane selectate pentru un interviu suplimentar sau pentru probă de lucru, 49 au fost la Miercurea-Ciuc şi 26 la Odorheiu Secuiesc.
Tiberiu Pănescu a mai arătat că bursa nu a mai fost organizată din anul 2019, din cauza pandemiei de coronavirus, şi se observă că, faţă de ediţiile precedente, numărul angajatorilor prezenţi este mai redus, din cauza prudenţei de care aceştia dau dovadă, în contextul economic generat, cu precădere, de creşterea preţurilor la gaze şi energie.
Cu toate acestea, ofertele de locuri de muncă au fost mai variate ca în alţi ani.
Şeful AJOFM Harghita a punctat faptul că, în perioada următoare se va face o mediere foarte ţintită pe locurile de muncă vacante.
‘În cursul următoarelor două-trei săptămâni vom realiza o mediere foarte detaliată a muncii pe aceste locuri de muncă şi nu numai, şi pe celelalte cu care angajatorii, eventual, nu au avut posibilitatea sau nu au dorit să vină la bursă, dar au nevoie de ajutorul nostru pentru a ocupa locurile de muncă vacante. În sensul că, dacă în ziua bursei am lăsat, oarecum, liberi şomerii să vorbească doar cu acei angajatori cu care şi-au dorit să intre în contact, de data asta, în cursul următoarelor săptămâni vom ţinti mult mai bine acest aspect. Adică, dacă cineva este vânzător, atunci îl vom direcţiona către angajatorii care căutau vânzători, dacă e tâmplar, atunci către angajatorii care caută tâmplari, în aşa fel încât să încercăm cu o eficienţă maximă să ocupăm locurile de muncă, iar pe de altă parte să ne asigurăm că îşi îndeplinesc şomerii obligaţia legală de a căuta în mod activ un loc de muncă, potrivit experienţei şi pregătirii lor profesional’, a explicat Tiberiu Pănescu.
La bursa de la Miercurea-Ciuc şi-au căutat loc de muncă şi elevi din ultimul an de la Şcoala Profesională Specială Sfânta Ana, din Miercurea-Ciuc, precum şi şapte persoane private de libertate din Penitenciarul Miercurea-Ciuc, care urmează să fie eliberate în perioada următoare.
‘În ceea ce priveşte persoanele private de libertate, evident că la ele au fost un fel de pre-interviu, mai mult să ia şi ei cunoştinţă privitor la oferta de locuri de muncă, dar şi angajatorii să vadă cam ce fel de persoane şi ce experienţă profesională deţin. Evident, procedurile propriu-zise de repartizare în muncă vor avea loc, practic, după ce se eliberează din detenţie. Până atunci, practic, sunt luaţi în considerare, au fost încurajaţi ca în momentul eliberării să se prezinte la angajatorii respectivi, pentru a se încadra în muncă, fiind vorba de angajatori care în mod tradiţional fac angajări în mod frecvent, adică nu au o problemă deosebită în a încadra încă câteva persoane, la un moment dat’, a mai spus şeful AJOFM.
În legătură cu modul în care şomerii s-au prezentat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, acesta a afirmat că cei trei ani de când nu a mai fost organizată această activitate ‘au lăsat urme’ şi că aceştia ‘au fost relativ reticenţi în a aborda angajatorii prezenţi’.