umărul şcolilor în care niciun angajat nu se află în grevă a crescut, în Harghita, arată datele furnizate AGERPRES de inspectorul şcolar general Demeter Levente.
Acesta a precizat că, în prima zi a protestelor, erau patru unităţi şcolare în care niciun angajat nu se afla în grevă, iar în prezent numărul a ajuns la 19.
De asemenea, în timp ce numărul unităţilor şcolare cu niciun angajat în grevă a crescut, a scăzut numărul şcolilor în care tot personalul a întrerupt lucrul, de la 24, câte erau în prima zi de grevă, la 15, potrivit ultimelor date.
Demeter Levente a menţionat că, în prezent, în Harghita se află în grevă 3874 de persoane, din care 3128 sunt cadre didactice, procentul greviştilor scăzând de la începutul grevei.
‘Iniţial, am avut 4673 persoane în grevă (din care 3577 cadre didactice), iar în acest moment avem 3874 persoane în grevă (din care 3128 cadre didactice)’, a spus Demeter Levente.
Inspectorul şcolar general şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la o înţelegere, astfel încât de luni să înceapă examenul de bacalaureat.
Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Harghita, Emil Cojocaru, a precizat că sindicatul pe care-l reprezintă are aproximativ 700 de membri, din care 595 au optat pentru mişcarea de protest, iar dintre aceştia se mai aflau în grevă, marţi, un număr de 318.
‘Noi suntem un sindicat mai mic, cu aproximativ 700 de membri. Cei care au semnat referendumul, care şi-au dat acceptul pentru acele revendicări, au fost 595. În momentul de faţă, ceea ce aveam ieri (marţi-n.red.), din cei 595 au mai rămas în grevă 318, iar 277 s-au retras. (…) În procent, ce am calculat ieri, în jur la 53% din cei care au optat pentru referendum erau ieri în grevă, iar azi (miercuri-n.red.) au mai scăzut’, a spus profesorul Cojocaru.
El punctat faptul că situaţia este ‘foarte încurcată’, ţinând cont de nemulţumirile din sistem acumulate de atâţia ani şi a acuzat guvernanţii de ‘comoditate’, întrucât ‘nu oferă ceva în plus şi nici nu vin cu clarificări legate de viitoarea lege a salarizării’.
La rândul său, lidera Sindicatului Liber din Învăţământ, zona Odorhei, Kocs Ilona, a spus că în sindicatul pe care-l conduce sunt înscrişi 3177 de membri, atât din zona Odorhei, cât şi din alte zone ale judeţului, din care majoritatea se află în grevă, la aceştia adăugându-se şi persoane care nu sunt membre de sindicat şi care au decis să întrerupă lucrul.
Kocs Ilona a spus că din discuţiile avute cu membrii de sindicat, aceştia sunt hotărâţi să continue mişcarea de protest, punctând faptul că profesorii sunt alături de copii, dar s-au săturat să fie ‘batjocoriţi’ şi vor să ajungă să primească ‘aprecierea pe care o merită un dascăl adevărat’.