Numărul intervenţiilor pentru alungarea urşilor a scăzut în Harghita, de la începutul anului fiind înregistrate 39 de apeluri prin care oamenii solicitau ajutorul jandarmilor pentru îndepărtarea acestor animale din zonele locuite, mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plt.adj.şef Gheorghe Suciu, de la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului IJJ un număr de 39 de apeluri făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care se semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, cu 24 mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Sursa citată a mai precizat că, între 27 aprilie şi 4 mai, la nivelul Dispeceratului IJJ au fost primite şapte apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea a şase localităţi, respectiv comunele Vărşag, Mărtiniş, Sândominic şi Voşlobeni, în satul Borzont din comuna Joseni şi în municipiul Odorheiu Secuiesc.
Chiar dacă la fiecare apel s-a întrunit echipa de intervenţie, doar în patru situaţii a fost necesară luarea unor măsuri, aşa cum sunt ele prevăzute în normele legale, a precizat sursa citată.
Este vorba de alungarea către zonele împădurite a unei ursoaice cu doi pui, care a fost văzută în municipiul Odorheiu Secuiesc şi a unei ursoaice cu trei pui care a intrat în curtea unei case din Sândominic.
De asemenea, o ursoaică cu pui a fost îndepărtată din curtea unei case din Voşlăbeni, iar o altă ursoaică cu trei pui a fost alungată din curtea unei case din Sândominic.
Ultima intervenţie efectivă a fost înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, un bărbat din Voşlobeni anunţând prezenţa în localitate a unei ursoaice, al cărei pui se urcase într-un copac. Pentru că nu s-a reuşit alungarea, s-a decis tranchilizarea şi relocarea urşilor, a mai precizat sursa citată.
‘În celelalte cazuri, nu a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipelor constituite în temeiul legii, animalele semnalate prin apel la 112 părăsind singure zona. Din cele relatate de către jandarmii care au intervenit la toate cazurile, locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite. (…) Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte incidente’, se arată în informarea IJJ Harghita.
Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.