Inspectorii de muncă din Harghita au aplicat, în luna decembrie 2022, amenzi în valoare totală de 217.000 de lei, fiind depistate neconformităţi atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.
Potrivit unui raport făcut public, luni, de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, au fost efectuate, în ultima lună a anului trecut, 73 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 39 de controale în domeniul securităţii si sănătăţii în muncă, fiind sancţionaţi, în total, un număr de 47 de angajatori.
Sursa citată a precizat că 34 angajatori de angajatori au fost sancţionaţi pentru neconformităţi în domeniul relaţiilor de muncă, dintre care patru au fost amendaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate patru persoane fără forme legale de angajare. De asemenea, o firmă a fost depistată că folosea un angajat cu salariul subdeclarat.
Inspectorii de muncă au sancţionat şi zece angajatori la care au fost găsite nereguli în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Datele ITM arată că, în total, au fost aplicate 88 de sancţiuni, dintre care 23 de amenzi contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 217.000 lei.
Cele mai multe sancţiuni, respective 61, au fost aplicate în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, valoarea totală a amenzilor fiind de 90.000 lei, iar 27 de sancţiuni au vizat domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, valoarea totală a amenzilor fiind de 127.000 lei.
Sancţiunile aplicate în domeniul relaţiilor de muncă au vizat mai multe neconformităţi, cum ar fi neîncheierea contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă sau neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.
În ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, inspectorii au descoperit situaţii în care schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau asigurate împotriva deplasărilor voluntare şi nu erau verificate periodic, dar au identificat şi şantiere unde cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, ori cazuri în care angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare.
Totodată, în luna decembrie au fost comunicate şapte evenimente sau accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare, în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, mai informează ITM Harghita. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)