Acasă93Harghita: Angajaţi de la Casa de Pensii, AJOFM, AJPIS şi ITM, în...

Harghita: Angajaţi de la Casa de Pensii, AJOFM, AJPIS şi ITM, în grevă de avertisment

Zeci de angajaţi de la Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) , Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) s-au aflat în grevă de avertisment, miercuri, aceştia întrerupând lucrul între orele 8,00 şi 10,00.

La Casa Judeţeană de Pensii Harghita s-au aflat în grevă 29 de angajaţi, oamenii solicitând salarii egale cu ale angajaţilor din alte instituţii, precum ANAF, APIA sau cele din sistemul de sănătate şi reclamând diferenţele considerabile între salariile din aceeaşi familie ocupaţională.

De asemenea, se solicită condiţii de muncă optime, plata orelor suplimentare dar şi rezolvarea problemei deficitului de personal.

Reprezentantul sindicatului din Ministerul Muncii, Kézdi Pál, de la Casa de Pensii, a precizat că în luni se va intra în grevă generală, dacă revendicările nu vor fi rezolvate.

Mai multe persoane care au venit să-şi rezolve diverse probleme la Casa de Pensii au aşteptat în faţa instituţiei, până când greva de avertisment s-a încheiat.

În grevă de avertisment s-au aflat şi angajaţi de la AJOFM Harghita, liderul de sindicat Jano Edit declarând presei că printre revendicări se numără cele salariale, dar şi cele legate de deficitul de personal sau de condiţiile de muncă.

‘Deci, noi suntem în conflict de muncă nu cu conducerea de aici, ci cu Ministerul Muncii şi cu cei care pot să ia decizii politice. Revendicările sunt ca să avem aceleaşi salarii ca ale angajaţilor din alte instituţii, să fim la acelaşi nivel de salarii ca şi alţii din familia ocupaţională administraţie, să nu mai există inechităţi, în sensul că legea e unică de salarizare, dar cu excepţii pentru unii sau pentru alţii. De asemenea, la noi pe plan local, este foarte important deficitul de personal, deci să ni se aloce un personal suficient faţă de volumul de muncă. Noi de ani de zile nu mai putem să facem angajări, avem posturile vacante blocate, iar acum, cu noile măsuri, s-au şi luat (posturile – n.red.). Şi o altă problemă foarte importantă este optimizarea aplicaţiilor informatice, pentru că aplicaţiile noastre nu sunt la nivelul aşteptărilor, nici ale noastre şi nici ale clienţilor, iar software-ul să fie compatibil cu echipamente viabile. Avem echipamente foarte vechi. O altă problemă, (…) noi avem două maşini care aproape nu mai funcţionează, colegii se duc cu propriile maşini de multe ori, pentru că nu mai au curajul să meargă cu maşina Agenţiei’, a declarat Jano Edit.

La rândul său, liderul de sindicat de la AJPIS Harghita, Kosa Eniko, a precizat că 16 angajaţi ai acestei instituţii s-au aflat miercuri în grevă de avertisment.

‘Şi noi, împreună cu celelalte instituţii din cadrul Ministerului Muncii, suntem revoltaţi şi am decis să facem grevă, pentru că personalul este insuficient şi în cadrul instituţiei noastre, salariile sunt blocate deja din 2019, cred, şi nu avem tratament echitabil cu ceilalţi funcţionari publici. (…) În ultimii 30 de ani nu am cerut nimic, am fost tăcuţi şi am decis să ne fie auzită şi nouă vocea, ca să ştie cei de la Minister că facem şi noi o muncă enormă şi nu suntem apreciaţi aşa cum cum am dori’, a declarat presei Kosa Eniko.

În grevă de avertisment s-au aflat şi 20 angajaţi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, care au întrerupt lucrul, miercuri, timp de două ore.

‘Am hotărât să ne asociem revendicărilor colegilor noştri care sunt în Casele de Pensii, AJOFM, AJPIS, pentru că acum se negociază noua lege a salarizării şi se pare că n-avem loc, din nou, lângă alte clase ocupaţionale care sunt identice cu noi. Deja ştim de la colegii de la ANAF că au primit măririle salariale cu octombrie, ceea ce nu este corect. Toată lumea ar fi trebuit să fim în aceeaşi etapă, noi nu am mai primit majorări salariale. (…) Suntem foarte puţini, avem o groază de activităţi de făcut, pe lângă cele care sunt vizibile, deci controale la angajatori, avem planuri anuale de acţiuni, trebuie să ne acoperim toată activitatea cu personal redus’, a declarat presei Cristina Vlaic, reprezentant sindical la ITM Harghita.

Aceasta a mai spus că volumul de muncă este mult prea mare comparativ cu remuneraţia primită, dar şi comparativ cu activitatea depusă de angajaţi din alte instituţii.

‘Chiar discutam cu colegii, până la urmă şi cei de la Finanţe, de multe ori, se laudă cu amenzile încasate date pe spatele nostru. Noi suntem cei care stăm în faţa angajatorului, noi suntem cei care, nu contează că plouă, ninge, suntem pe teren. În pandemie a fost identic, ITM a fost tot timpul în prima grupă, MAI a primit banii, iar ITM a primit zile libere pe care n-am putut să le luăm ca recuperare, pentru că nu avem când, nu că nu ni s-ar fi dat’, a mai spus Cristina Vlaic

Ea a făcut referire şi la deficitul mare de personal şi la faptul că judeţul Harghita ‘este un judeţ greu’, iar inspectorii de muncă trebuie să acopere un teritoriu întins, cu zone greu accesibile, fără să dispună de maşini de teren.

‘Avem judeţ greu, pentru că toată lumea spune: judeţul Harghita nu are economie – nu aşa se priveşte, că nu are economie. Deci, se lucrează la pădure, se lucrează în construcţii, teritoriul este foarte mare de acoperit, nu avem maşini de teren’, a spus Cristina Vlaic.

Aceasta a arătat că, în funcţie de hotărârile care se iau la nivel naţional, se va lua o decizie şi la nivel local privind intrarea în grevă generală. AGERPPRES/ (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks