Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita a început efectuarea plăţilor finale pentru fermieri, mii de fermieri urmând să primească banii din subvenţii până la sfârşitul acestui an, a informat şeful APIA Harghita, Haschi Andras.
‘Am început plata finală pentru fermieri, ceea ce înseamnă că până acum am plătit aproape 85 la sută, în avans, iar din 1 decembrie am început plata finală pentru absolut toţi fermierii. Totodată, am început şi plata pentru animale (…) şi sperăm că anul acesta până de Revelion să plătim aproape tot ce se poate plăti. Avem un număr de 26.000 de fermieri, pentru care vom finaliza plăţile în acest an şi avem sprijin cuplat pentru animale (…) iar asta înseamnă aproape cinci de bovine pentru carne şi 20 mii de vaci pentru lapte’, a declarat, pentru AGERPRES, Haschi Andras.
Acesta a precizat că, la acest sfârşit de an, vor intra în Harghita între 70 şi 80 milioane de Euro, suma fiind atât de mare întrucât fermierii de aici primesc şi alte subvenţii, ţinând cont de zona în care se află judeţul.
‘La acest sfârşit de an, în Harghita vor intra între 70 şi 80 milioane de Euro. Trebuie ştiut că suntem într-o zonă defavorizată montană, dar şi într-o zonă de aşa-zis agromediu, fapt pentru care ne situăm pe primul loc în ţară cu cererile de acest tip. Din această cauză avem o sumă atât de mare pe nivel de judeţ, pentru că acestea sunt subvenţii care sunt într-un cuantum destul de mare, ceea ce poate duce la o subvenţie de 600, chiar 700 de Euro pe hectar’, dacă adunăm toate subvenţiile pe care solicită fermierii’, a explicat şeful APIA.
Acesta a adăugat că se bucură că fermierii vor primi banii de sărbători şi a punctat că aceste subvenţii, primite de la intrarea României în Uniunea Europeană, sub vizibile în satele din judeţ, unde fermierii şi-au modernizat gospodăriile, pentru a avea condiţii apropiate de cele de la oraş.
‘Începe să simtă experienţa noastră de 15 ani, mulţi colegi sunt aici din primul moment, de la înfiinţarea instituţiei, a fost o muncă foarte, foarte grea, dar ştim că, în general, de sărbători, reuşim să le aducem un zâmbet pe buzele fermierilor, pentru că plata pică deodată cu sărbătorile. (…) Aceşti bani sunt pentru ca fermierul, nu neapărat să investească mult în ferma lui, pentru că aceştia nu sunt bani de investiţii, sunt bani pentru cheltuielile curente din gospodăria lui sunt, în primul rând, bani pentru dezvoltare rurală, ceea ce înseamnă ca un fermier de la ţară să-şi dezvolte condiţii asemănătoare cu un locuitor de la oraş şi acest lucru se vede’, a conchis Haschi Andras.