Acasă93Harghita: APIA va efectua plata în avans a subvenţiilor pentru 22 de...

Harghita: APIA va efectua plata în avans a subvenţiilor pentru 22 de mii de fermieri din judeţ

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita va efectua plata în avans a subvenţiilor pentru 22 de mii de fermieri din judeţ, în următoarea perioadă urmând să intre în conturile acestora câteva zeci de milioane de euro.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a precizat că, începând de luni, plata în avans se va face eşalonat, în următoarele 2-3 săptămâni, instituţia fiind pregătită pentru această activitate.

‘Plătim 70% din plăţile pe suprafaţă şi plătim 85% din plăţile pe dezvoltare rurală. Plătim 70% din subvenţia pe suprafaţă, din subvenţia distributivă, din subvenţia pentru înverzire şi din subvenţia pentru tinerii fermieri. Plătim 85% din plăţile pe dezvoltare rurală, asta înseamnă zona montană defavorizată şi pachetele de agromediu. Pe partea de animale, plătim o singură subvenţie, sprijinul cuplat pentru ovine, aici plătim 70% din suma totală. Trebuie ştiut faptul că avansul înseamnă toate plăţile pe care le facem până la 30 noiembrie. Începând din 1 decembrie, orice plătim nu se mai numeşte avans, ci se numeşte plată finală. Plata finală începe cu 1 decembrie, termenul pentru aceste plăţi este 30 iunie 2022, ceea ce înseamnă că suntem mult, mult înainte de termen’, a declarat Haschi Andras.

Acesta a precizat că judeţul Harghita are un număr de 26.000 de fermieri, dintre care 22.000 sunt pregătiţi pentru plata în avans, restul fiind supuşi unor diverse controale.

‘Ceilalţi patru mii sunt fermieri care sunt sub un anumit control. Ori control clasic, ori control prin teledetecţie, ori au anumite probleme în dosar, ori sunt în blocuri fizice unde vecinii nu sunt în ordine. Deci, dacă cineva este într-un bloc fizic în care este teledetecţie, chiar dacă el nu este sub control, dar toţi cei din jurul lui sunt sub control, trebuie să mai aştepte. Asta aşa se întâmplă de ani de zile’, a explicat şeful APIA Harghita.

Întrebat ce sumă va intra în judeţ în această perioadă, acesta a spus că ‘că este vorba de zeci de milioane de euro’, adăugând că este o subvenţie care se plăteşte ulterior, după ce fermierul a investit în agricultură din banii lui. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks