Aproape 500 de elevi au participat, în ultimul an, la cursuri gratuite de educaţie financiară, în cadrul unui program derulat de Fundaţia OTP Bank România, în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea-Ciuc.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă, că programul este unul atipic pentru o autoritate locală, dar foarte important pentru comunitate, punctând faptul că aceste cursuri ajută la întărirea abilităţilor elevilor.
‘A fost un an provocator, un program atipic pentru o autoritate locală, dar foarte important pentru comunitatea noastră. (…) Un an în care am avut foarte multe momente în care am învăţat împreună să organizăm acest program aici, în clădirea administrativă a primăriei, cum pot clasele care s-au înscris să interacţioneze cu mentorii, cu formatorii. (…) Realmente aceste instrumente sunt o valoare adăugată la sistemul educaţional care îşi testează performanţele la fiecare Evaluare Naţională sau Bacalaureat, dar mai puţin poate să-şi demonstreze viabilitatea când vorbim de abilităţi ale copiilor în viaţa de zi cu zi. Acest program ajută la întărirea abilităţilor lor de a se descurca cu informaţiile pe care le găsesc deja pe telefoane, calculatoare, în discuţiile familiale şi în alegerea, când vorbim de clasa a IX-a, a profesiei, după terminarea liceului’, a spus primarul Korodi Attila.
Şi viceprimarul Sogor Eniko a vorbit despre faptul că aceste cursuri oferă cunoştinţe despre viaţă, pe care sistemul educaţional nu pune accent, şi ajută copiii şi tinerii ‘să pornească cu un pas înainte în viaţă’.
La rândul său, directoarea Fundaţiei OTP Bank, Delia Murafa, a declarat că programul este unul inovativ şi diferit pentru Fundaţie, fiind primul parteneriat de acest fel cu o municipalitate.
‘Vă spun sincer că a fost impresionant să vedem interesul şi susţinerea Primăriei pentru comunitatea locală din această perspectivă, nu am avut genul acesta de parteneriat cu alte oraşe. Au fost parteneriate punctuale cu şcoli, însă aici, având în vedere amploarea proiectului şi faptul că avem şansa să ajungem la mai multe şcoli din aceeaşi comunitate, reprezintă o satisfacţie deosebită pentru noi, ca profesionişti în domeniu, pentru că vezi, practic, nişte rezultate consolidate, care îţi dau entuziasmul pentru a merge mai departe’, a arătat Delia Murafa.
De la lansarea programului, aproape 500 de elevi din patru şcoli gimnaziale şi şase licee, majoritatea din Miercurea-Ciuc, dar şi din localitatea Sântimbru, au beneficiat de cursurile de educaţie financiară şi 95% dintre ei au apreciat activităţile la care au participat, afirmând că ‘au adorat exerciţiile’, ‘s-au simţit amuzaţi’ ori ‘s-au simţit împliniţi’.
‘Colegii mei au reuşit, într-un an de zile, să se întâlnească cu aproape 500 de elevi, în principal clase de gimnaziu şi de liceu, – nouă clase de clasa a IX-a şi 13 clase de clasa a V-a şi a VI-a. Copiii au trecut prin câte cinci module, în care au învăţat despre subiecte precum gestionarea bugetului personal, economisire şi investiţii, planificare financiară. Credem cu tărie că educaţia financiară este un subiect despre care trebuie să vorbim cât mai de timpuriu şi astfel am avut bucuria, mai ales colegii mei au avut bucuria, de a interacţiona în mod inedit cu o grupă de preşcolari, cărora le-au predat aceste noţiuni de bază, pe înţelesul lor, atât cât permite vârsta fragedă, dar este o bază foarte bună pe care încercăm să o plasăm acestor copii, ca să crească cât mai sănătos şi să ştie să-şi gestioneze bugetul personal încă de la o vârstă fragedă’, a punctat Delia Murafa.
Aceasta a mai arătat că programul a apărut de la o nevoie reală de educaţie financiară şi există intenţia ca el să fie continuat şi în anul şcolar următor.
‘Programul este unul de suflet şi avem toată intenţia de a-l duce mai departe şi în anul şcolar următor şi de a trece la nivelul următor: clase a X-a, clasele a VI-a, a VII-a, gradual să creştem nivelul informaţiilor pe care le oferim copiilor’, a mai menţionat directoarea Fundaţiei OTP Bank.
Coordonatoarea proiectului, Izabella Ábrahám, a spus că s-a încercat învăţarea copiilor prin joacă, cei mai mulţi afirmând că au apreciat cursurile şi s-au simţit bine pe parcursul lor.
Ea a mai arătat că se observă diferenţa de cunoştinţe financiare între copiii din mediul rural şi cei de la oraş şi consideră că ar trebui atraşi elevii de la sate pentru a participa la aceste cursuri.
La conferinţa de presă a fost prezentă şi Péter Blanka Xénia, o elevă care tocmai a terminat clasa a IX-a la Liceul Romano-Catolic Segito Maria, din Miercurea-Ciuc, şi care a apreciat ca fiind foarte utilă participarea sa la cursul de educaţie financiară.
‘Am considerat acest curs foarte util, în cadrul celor cinci şedinţe am învăţat lucruri importante şi utile, ca de exemplu cum putem lua împrumuturi din bancă, care este drumul banilor după plata impozitului şi am aflat ce fel de tipuri de conturi bancare sunt şi despre utilitatea lor. Toate aceste cunoştinţe le-am fi putut acumula doar din manuale sau, eventual, din propriile experienţe negative. După opinia mea, aceste cursuri de formare sunt foarte importante pentru tinerii de astăzi. A fost o experienţă foarte plăcută’, a subliniat Xénia.
La rândul său, Nagy Orsolya, o elevă din clasa a V-a de la Şcoala Generală ‘Nagy Imre’ din Miercurea-Ciuc, a mărturisit că s-a simţit foarte bine la activităţile organizate de formatori, unde a învăţat lucruri practice, care nu se regăsesc în manualele şcolare.
‘Eu cred că acest program a fost, pentru noi, copiii, o posibilitate extraordinară, pentru că am învăţat despre lucruri care la şcoală nu sunt predate. Am învăţat despre istoria monedelor, dar şi lucruri practice, cum ar fi bugetul unei excursii şi posibilităţi de economisire a banilor şi acestea sunt lucruri utile pe care putem să le folosim în viaţa noastră’, a precizat Orsolya.
Pe parcursul anului trecut, Fundaţia OTP Bank România a mai derulat o iniţiativă inedită, şi anume ateliere de lucru susţinute pentru mai multe membre ale comunităţii rome din Miercurea-Ciuc, care au avut drept scop creşterea conştientizării cu privire la educaţia financiară şi oferirea de noţiuni de bază acestei comunităţi.
Totodată, în sprijinul aceleiaşi comunităţi, Fundaţia a organizat o campanie de voluntariat, cu ajutorul căreia 33 de copii au primit ghiozdane complet echipate cu materiale didactice necesare pentru începerea şcolii.
Coordonatoarea proiectului, Izabella Ábrahám, a apreciat deschiderea femeilor rome către informaţiile financiare şi consideră că programul ar trebui continuat.
‘M-am şi mirat, aveau o deschidere faţă de subiect, chiar îşi doreau să ştie lucruri. Şi a fost şi trist că mă gândeam că eu mă gândesc la concediul meu de vară şi ele se gândeau de unde să facă rost de bani pentru lemne, pentru iarnă. Şi, atunci, am stat şi am calculat cum poate face rost de acei bani pentru lemne. Personal, eu aş continua acest proiect, pentru că eu consider că e extrem de important pentru această comunitate să se dezvolte şi pe partea aceasta’, a spus Izabella Ábrahám.
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a dat asigurări că va susţine derularea programului de educaţie financiară şi în viitorul an şcolar.