Acasă93Harghita: Aproximativ 500 km de trasee turistice trebuie refăcute; toţi salvamontiştii din...

Harghita: Aproximativ 500 km de trasee turistice trebuie refăcute; toţi salvamontiştii din judeţ, implicaţi în activitate

Aproximativ 500 de kilometri de trasee turistice din Harghita au nevoie de lucrări de reabilitare, cu precădere de îndepărtare a arborilor căzuţi în timpul iernii, toţi salvamontiştii din judeţ fiind implicaţi în această activitate.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo, Fekete Örs, a declarat că s-a făcut o primă evaluare şi în 90% din cazuri este vorba de arbori care au fost doborâţi şi care trebuie îndepărtaţi de pe trasee, dar trebuie refăcute şi marcajele sau amplasate unele noi.

Potrivit sursei citate, această activitate se face cu acordul şi împreună cu proprietarii terenurilor pe care se află traseele, colaborarea cu aceştia fiind una foarte bună.

‘În judeţul Harghita, nu avem probleme de acest gen, proprietarii înţeleg care este rolul acestor lucrări, ne ajută. (…) În majoritatea cazurilor facem împreună cu proprietarii, dar sunt şi cazuri în care facem singuri, dacă ne permit’, a explicat Fekete Örs.

În judeţ sunt 2600 de kilometri de trasee turistice marcate, activitatea de refacere şi marcare fiind una permanentă la care lucrează toţi cei 150 de salvatori montani harghiteni .

‘Este o activitate aproape permanentă. Şi iarna, când avem posibilitate, mai ales în zonele mai joase, mereu lucrăm la aceste trasee, pentru că dacă am lăsa, nu mai putem să facem faţă. (…) În judeţ avem cam 150 de oameni (voluntari – n.red) şi toată lumea, cine poate fi mobilizat, toată lumea vine şi ne ajută’, a precizat şeful Salvamont Harghita.

Acesta a vorbit şi de importanţa reabilitării şi a marcării traseelor, pentru practicarea unui turism montan în siguranţă.

‘Eu cred că fără fără marcarea traseelor am ajunge iarăşi unde am fost în 2010 şi înainte, când am avut foarte multe probleme cu cazurile de rătăciri. Acum, aproape pot să spun că nu avem cazuri de acest gen şi asta datorită faptului că traseele sunt marcate, oamenii sunt conştienţi să nu se abată de la trasee şi atunci nu se rătăcesc. Pur şi simplu, dacă ştie că el a plecat pe marcajul de cruce roşie, de nu ştiu unde şi mă sună că ‘uite de aici am pornit şi nu ştiu unde să mă duc mai departe’, atunci eu deja prin telefon pot să îl ajut’, a mai arătat Fekete Örs.

În afară de activitatea de refacere a traseelor turistice, salvamontiştii din Harghita mai derulează şi alte proiecte, cum ar fi amplasarea de refugii montane sau amenajarea de popasuri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks