Primăria Miercurea-Ciuc a preluat în sistem de leasing operaţional şase autobuze care să deservească transportul public în oraş, astfel încât acest serviciu să nu fie sistat, în contextul în care vechile autobuze folosite erau extrem de uzate.
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, declarat, pentru AGERPRES, că patru dintre autobuzele aflate în parcul auto al firmei care administrează transportul public erau complet uzate, fiind ireparabile, şi a fost nevoie de închirierea unor vehicule, pentru ca serviciul să nu fie oprit.
Cele şase autobuze luate în leasing operaţional de la o firmă din localitatea harghiteană Lupeni sunt de producţie elveţiană şi, în opinia viceprimarului, sunt mult mai potrivite pentru transportul în comun întrucât au podeaua joasă şi acest lucru vine în sprijinul persoanelor în vârstă sau care au probleme medicale.
Bors Bela a precizat că aceste vehicule nu sunt noi, dar pentru că există un contract de leasing operaţional, toate cheltuielile de întreţinere revin firmei de la care au fost preluate.
Viceprimarul a explicat că până când va fi implementat noul sistem de transport public, care presupune, printre altele, achiziţionarea a 23 de autobuze cu gaz natural comprimat, modernizarea autogării sau construirea unei staţii de încărcare a vehiculelor, a fost nevoie de această soluţie, pentru ca oamenii să nu de dezobişnuiască de folosirea transportului public.
‘Sistemul funcţionează, oamenilor le place şi nu pierdem clienţii. Acesta era riscul cel mai mare, să pierde clienţii şi după aceea degeaba venim cu autobuze noi, pentru că apoi iar trebuie să treacă un an sau doi până lumea se obişnuieşte. (…) Toată conducerea primăriei crede în acest sistem (de transport public – n.red.), de aceea am înfiinţat şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară zona Metropolitană Ciuc. Deja suntem în faza în care facem traseele, incluzând şi zona metropolitană: Ciucul de Sus, Ciucul de Jos, ce avem în jurul oraşului. Scopul este să nu pierdem clienţii. Este un oraş mic, dar e un oraş mic cu foarte multe maşini. Dacă, încetul cu încetul, putem obişnui lumea să folosească transportul în comun, atunci traficul va fi un pic mai fluent în oraş, o să avem şi parcări. Bineînţeles, să avem şi sistemul de parcare pentru a avea parcări libere, dar toate acestea se leagă’, a declarat Bors Bela, pentru AGERPRES.
Potrivit sursei citate, cele şase autobuze vor fi folosite până când se va implementa noul sistem de transport public, autorităţile preconizând că acest lucru se va întâmpla la sfârşitul anului 2023.