Autorităţile ucrainene din mai multe localităţi ale raionului Beregovo, regiunea Transcarpatia, locuite preponderent de etnici maghiari, şi-au exprimat, miercuri, recunoştinţa pentru ajutoarele primite din judeţul Harghita, unde chiar de la începutul războiului din Ucraina au fost organizate campanii de donaţii şi au fost trimise în ţara vecină produse de care era nevoie.
Într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Judeţean Harghita, Rezes Jozsef, preşedintele ‘Asociaţiei consiliilor locale aflate la frontiera regiunii Transcarpatiei’, a avut o intervenţie online şi şi-a exprimat mulţumirea pentru sprijinul acordat de ‘fraţii şi prietenii din Ardeal’.
‘În primul rând aş dori să îmi exprim, nu doar în numele raionului Beregovo, ci al întregii maghiarimi din Transcarpatia, mulţumirile pentru judeţul Harghita şi pentru fraţii noştri din Ardeal, prietenii noştri din Ardeal, pentru acel ajutor pe care l-am primit de la dumneavoastră şi pe care îl primim în permanenţă. Deoarece prietenii din Ardeal au fost primii care, din primele zile după izbucnirea războiului, au luat legătura cu noi şi ne-au întrebat de ce avem nevoie, cu ce ne-ar putea ajuta şi domnul preşedinte (Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita. n.red.) personal ne-a vizitat la Beregovo. Asta dovedeşte că prietenul la nevoie se cunoaşte (…) şi vedem că ţările au hotare, dar naţiunile nu. O dovadă clară a fost acel ajutor primit din România, de la fraţii noştri din Ardeal’, a declarat Rezes Jozsef, potrivit traducerii asigurate de Consiliul Judeţean Harghita.
Acesta a arătat că reprezintă o asociaţie care reuneşte peste 12 autorităţi locale din Transcarpatia unde maghiarii sunt majoritari, şi a punctat faptul că zona respectivă este ‘o insulă a păcii’, dar unde este nevoie de ajutorarea atât a refugiaţilor veniţi din Ucraina Centrală şi Ucraina de Est, ‘unde sunt acţiuni de război’, cât şi a localnicilor.
‘Dacă luăm în considerare războiul, această nenorocire care a început acum 111 zile, Slavă Domnului şi îi mulţumim Domnului în fiecare zi că Transcarpatia este o insulă a păcii în Ucraina, excluzând acele atacuri cu rachetă care au fost în partea vestică a Transcarpatiei. Indiferent de acest fapt, în partea estică a ţării noastre este un front de război şi noi, aici, în partea de vest, avem frontul nostru propriu, respectiv să îi ajutăm pe oamenii care au fugit din faţa războiului, fără să uităm de locuitorii noştri proprii. Conform statisticilor, la vârful acestei emigrări interne, a refugiaţilor, în Transcarpatia a fost jumătate de milion de oameni. Această cifră poate fi proiectată ca realitate dacă ne uităm că Transcarpatia are un milion de locuitori, peste care s-a mai suprapus jumătate de milion de refugiaţi’, a afirmat Rezes Jozsef.
El a spus că numărul de refugiaţi este mai mare, întrucât mulţi au fost cazaţi la persoane private, la cunoştinţe şi nu au fost luaţi în evidenţe.
Totodată, acesta a arătat că în primele zile ale războiului au venit refugiaţi al căror nivel de trai era mai ridicat, după care în zonă au ajuns oameni nevoiaşi, bolnavi, cu dizabilităţi.
Rezes Jozsef a punctat că, din cauza faptului că bugetele erau reduse, în urma perioadei pandemice şi a situaţiei economice ‘nu tocmai roz’, autorităţile locale au fost incapabile să rezolve problema refugiaţilor din forţe proprii, iar ajutoarele trimise în zonă le-au ajutat foarte mult.
Acesta a apreciat faptul că autorităţile din Harghita s-au aflat permanent în legătură cu cele din Beregovo, pentru a şti ce nevoi există acolo şi au trimis la timp ajutoarele solicitate.
Rezes Jozsef a mai spus că se doreşte ca, de la 1 septembrie, şcoala să înceapă în format fizic în Transcarpatia, acesta fiind una din condiţiile ca multe familii de maghiari să rămână în zonă, motiv pentru care imobilele şcolare care au fost folosite de refugiaţi au fost golite şi s-au găsit alte soluţii pentru aceştia, în prezent lucrându-se la reabilitarea lor.
De asemenea, spune acesta, se face o inventariere a instituţiilor şcolare care dispun de refugii antiaeriene şi se iau măsuri pentru construirea unora noi, la şcolile care nu sunt dotate cu aşa ceva, fiind evaluată şi posibilitatea ca unităţile de învăţământ unde nu se pot construi aceste refugii să poată accesa unele aflate în apropiere.
‘Slavă Domnului, în Transcarpatia nu avem acţiuni de război active, dar trebuie să ne pregătim că aceste decizii (luate la nivel naţional – n.red.) trebuie luate pentru toţi. (…) Şi eu aştept să înceapă şcoala cu prezenţă fizică, deoarece copiii noştri sunt cei mai importanţi, facem totul pentru ei şi trebuie să facem totul ca să-şi vadă viitorul aici şi să le asigurăm un viitor aici, în Transcarpatia’, a conchis Rezes Jozsef.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat că a dorit, prin organizarea acestei conferinţe de presă, să tragă o linie şi să facă un bilanţ pentru cei care, încă de la începutul războiului din Ucraina, au participat la campaniile de strângere de ajutoare organizate de instituţia pe care o conduce.
El a precizat că primul transport de ajutoare care a trecut graniţa Ucrainei a fost din judeţul Harghita, până acum fiind trimise în zonă patru astfel de transporturi, iar al cincilea urmează să plece în această săptămână.
Potrivit lui Borboly s-au adunat, până în prezent, donaţii în bani de 85.000 lei, la care se adaugă o cantitate mare de produse, în funcţie de solicitările primite din ţara vecină.
El a mulţumit locuitorilor judeţului pentru sprijin şi a spus că această acţiune de ajutorare a raionului din Beregovo va continua.
La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Asociaţiei Pompierilor Voluntari din judeţul Harghita, Albert Csaba, care a vorbit despre acţiunile derulate de salvatorii voluntari din judeţ în sprijinul refugiaţilor din ţara vecină.
Încă de la începutul războiului, aceştia au venit în ajutorul refugiaţilor ucraineni care au intrat în ţară prin Vama Siret şi au asigurat transportul gratuit al acestora în diferite zone din ţară sau din Ungaria, dar au colectat şi diverse bunuri, necesare în acest context.
Albert Csaba a arătat că cele cinci microbuze ale diverselor servicii voluntare din judeţ au făcut aproximativ 16 mii de kilometri, şoferii lucrând ‘până la epuizare’ pentru a transporta refugiaţii în diferite locuri din ţară, spre spaţii de cazare, aeroporturi, reprezentanţe diplomatice, alte puncte de frontieră sau acolo unde aveau nevoie.
El a apreciat şi colaborarea cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Harghita, Mureş şi Suceava, dar şi cu Inspectoratul General al Catastrofelor din Ungaria, care a ajutat cu preluarea unor refugiaţi şi transportarea acestora în Ungaria sau la graniţa cu Austria.