Acasă93Harghita: Caz de pestă porcină africană confirmat în localitatea Misentea

Harghita: Caz de pestă porcină africană confirmat în localitatea Misentea

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat, joi, la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Misentea, în apropierea municipiului Miercurea Ciuc, autorităţile sanitar-veterinare luând toate măsurile care se impun în astfel de situaţii.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat pentru AGERPRES că este vorba de un porc care a murit, iar proprietarul a anunţat medicul veterinar, probele trimise la laboratorul de specialitate din Braşov confirmând prezenţa virusului pestei porcine africane.

Întrucât era singurul porc din gospodărie, nu a fost nevoie de sacrificarea altor exemplare, dar se face dezinfecţia îm gospodărie şi se impun restricţii în zonă.

‘Colegii s-au deplasat la faţa locului, fac dezinfecţia, se iau măsurile de restricţie care se impun şi încercăm să stopăm. În zona de protecţie şi în zona de supraveghere se face inventarul efectivelor de porci, colegii merg şi verifică starea de sănătate a acestor animale care sunt în gospodării şi în preajma sărbătorilor de iarnă încercăm să stopăm difuzarea bolii, facem tot posibilul ce depinde de noi’, a declarat dr. Lado Zsolt.

Potrivit sursei citate, urmează să se efectueze ancheta epidemiologică, pentru a se identifica sursa îmbolnăvirii, dar suspiciunea este că provine din mediul silvatic.

‘Gospodăria e la marginea localităţii, până la finalizarea anchetei epidemiologice presupunem că este vorba de mediul silvatic’, a precizat şeful DSVSA Harghita.

El a mai arătat că nu au existat semnale de la gestionarii fondurilor de vânătoare din zonă că ar fi fost găsiţi mistreţi morţi sau bolnavi, iar probele de la exemplare împuşcate nu au confirmat prezenţa bolii, dar aceste animale se deplasează destul de mult între fondurile de vânătoare.

Acesta este singurul focar activ de pestă porcină africană din Harghita, în acest moment. AGERPRES / (A – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks