AcasăStiri generaleHarghita: CJ continuă seria consultărilor în cadrul Programului de cooperare interetnică şi...

Harghita: CJ continuă seria consultărilor în cadrul Programului de cooperare interetnică şi bilingvism

Consiliul Judeţean Harghita continuă seria consultărilor din cadrul Programului de cooperare interetnică şi bilingvism, cu scopul de a găsi soluţii pentru ca dinamica relaţiilor interetnice să cunoască un trend pozitiv.

‘Programul multianual de cooperare interetnică şi bilingvism în administraţie al Consiliului Judeţean Harghita îşi propune să găsească soluţii, astfel încât dinamica relaţiilor interetnice să cunoască un trend pozitiv. În acest sens, în cadrul programului, au fost organizate până în prezent cinci mese rotunde, dorindu-se elaborarea unui Cod de Bună Convieţuire Interetnică, bazat pe studii şi pe date colectate prin intermediul unui chestionar, scopul fiind şi elaborarea unei hărţi a problemelor identificate la nivelul comunităţii’, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Biroul de Presă al CJ.

Sursa citată a precizat că ultima întâlnire a avut loc joi, 2 martie, şi la ea au participat reprezentanţii instituţiilor responsabile cu educaţia din Harghita, în care s-a subliniat importanţa comunicării interetnice şi realizarea de activităţi comune.

‘În cadrul întâlnirii au fost creionate câteva idei, cea centrală fiind – cultura este limbajul comun. De asemenea, a fost subliniată importanţa comunicării interetnice, realizarea de activităţi comune, printre care taberele în care să interacţioneze elevi ai ambelor etnii, derularea de programe culturale comune’, precizează sursa citată.

Pentru identificarea problemelor şi pentru a găsi soluţii de rezolvare, Consiliul Judeţean a lansat o amplă consultare publică, fiind elaborat un chestionar în acest sens.

‘În vederea identificării şi realizării unei hărţi a problemelor, a fost realizat un chestionar, în urma răspunsurilor obţinute până în prezent, fiind identificate mai multe categorii de probleme, printre acestea numărându-se: necunoaşterea limbii române care generează bariere lingvistice, mediul politic care determină apariţia unor tensiuni artificiale, lipsa de comunicare interetnică şi a programelor culturale comune ceea ce împiedică cunoaşterea reciprocă, toleranţa şi respectul, dezinformarea de la nivelul mass-mediei, neacceptarea, intoleranţa, nerespectarea simbolurilor naţionale şi necunoaşterea reciprocă a istoriei. Au fost totodată şi respondenţi care nu au identificat probleme la nivelul relaţiilor interetnice’, se mai arată în comunicatul CJ Harghita.

Chestionarul poate fi completat până la finalul anului 2023, la adresa: https://www.survio.com/survey/d/A9H4F7B6W8H6N7X7O

Sursa citată a mai arătat că, în perioada următoare, vor mai fi organizate mese rotunde cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, mediului de afaceri, instituţiilor de educaţie şi cultură.

Beneficiarii acestui program sunt reprezentanţii instituţiilor administraţiei publice locale, specialiştii din administraţia publică, sfera culturală, educaţională, reprezentanţii societăţii civile, populaţia judeţului Harghita.

‘Dorim să identificăm problemele de la nivelul comunităţii cu scopul de a găsi soluţii pentru rezolvarea acestora. Promovăm importanţa conceptului de colaborare, de aceea, pentru a realiza acest deziderat, avem nevoie de inputuri din partea părţilor interesate. Sunt convins că ceea ce vom obţine prin acest program va constitui un punct de pornire şi un bun exemplu pentru comunităţile multilingvistice de la nivel naţional’, a declara preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, citat în comunicatul menţionat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks