Consiliul Judeţean (CJ) Harghita va depune un nou proiect pentru achiziţionarea de microbuze şcolare mai puţin poluante, cererea de finanţare fiind aprobată joi, în cadrul unei şedinţe extraordinare.
Proiectul, care va fi depus în cadrul programului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), se numeşte ‘Îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea autovehiculelor mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita’, valoarea maximă eligibilă fiind de 15.200.000 lei cu TVA, din care valoarea cheltuielilor nerambursabile din AFM este de 15.000.000 lei cu TVA.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa depunerii acestui proiect, ţinând cont că multe localităţi din judeţ se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte transportul elevilor la şcoală.
Proiectul ce va fi depus la AFM vine în completarea celui câştigat în cadrul PNRR, prin care urmează să se achiziţioneze 54 de microbuze electrice şi pentru care contractul va fi semnat săptămâna viitoare.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna Botond, care coordonează echipa ce se ocupă cu depunerea proiectului, a menţionat că se estimează achiziţia a 11 microbuze şcolare, adăugând că, în cazul primirii finanţării, criteriul de acordare va fi numărul de elevi şi lungimea traseului.
De asemenea, Bíró Barna Botond a apreciat că prin proiectele depuse spre finanţare în cadrul PNRR, proiectul ce vizează dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe şi cel de achiziţionare a microbuzelor verzi pentru elevi, precum şi prin proiectul ce va fi depus în cadrul Programului Administraţiei Fondului pentru Mediu, ‘se realizează cea mai mare dezvoltare de infrastructură din învăţământ din ultimul secol în judeţul Harghita’.
Potrivit unei informări a Instituţiei Prefectului, unităţile de învăţământ din Harghita sunt deservite de 84 microbuze şcolare, fiind necesare încă 66, conform solicitărilor făcute de primării. Sursa citată a mai arătat că unele microbuze au o stare de uzură avansată şi necesită eforturi financiare mari pentru a le menţine în stare de funcţionare corespunzătoare.