Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), oferă sprijin financiar şi în acest an organizaţiilor civile care au activităţi în domeniul social, suma alocată fiind de 950.000 lei.
Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că suma cea mai mare se alocă pentru ‘Programul judeţean de îngrijire socio-medicală la domiciliu’, respectiv 515.000 lei.
De asemenea, Consiliul Judeţean asigură 250.000 de lei pentru ‘Programul de colaborare cu organizaţii neguvernamentale care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc’, 85.000 de lei pentru ‘Programul anual de colaborare cu organizaţii neguvernamentale care desfăşoară activităţi de protecţie a persoanelor vârstnice’ şi câte 50.000 lei pentru programul ‘Asistenţă comunitară în localităţile izolate’, respectiv ‘Program anual de colaborare cu organizaţii neguvernamentale care desfăşoară activităţi de protecţie a persoanelor cu handicap’.
Prin aceste programe, Consiliul Judeţean şi Direcţia de Asistenţă Socială, doresc, pe de o parte, să contribuie la diversificarea activităţilor sociale în judeţ, iar pe de altă parte, este şi o recunoaştere a valorii aduse de organizaţiile neguvernamentale, a plusvalorii create de aceste structuri în sistemul de asistenţă socială din judeţul Harghita’, a spus directorul general al DGASPC Harghita.
El a punctat faptul că judetul Harghita ‘stă foarte bine din acest punct de vedere’, din mai multe analize realizate reieşind faptul că ‘sistemul de ONG-uri active în domeniul social este unul mult mai dezvoltat faţă de alte judeţe şi faţă de potenţialul economic al judeţului Harghita’.
Elekes Zoltán a prezentat fiecare program în parte şi activităţile pe care le finanţează, explicând că ‘Programul Asistenţă comunitară în localităţile izolate’ vizează un serviciu social inovativ, învăţat de la organizaţiile din Ungaria, care doreşte să creeze o legătură între comunităţile izolate şi serviciile de sănătate, educaţie sau alte utilităţi. În 2022, acest program s-a derulat în 11 localităţi izolate din Harghita.
Programul judeţean de îngrijire socio-medicală la domiciliu, care primeşte cea mai mare finanţare, este unul unic la nivel naţional, finanţarea fiind acordată pentru servicii de bază, cum ar fi ajutor pentru igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire, deplasare în interior, dar şi pentru ajutor pentru prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj, facilitarea deplasării în exterior, mici amenajări sau reparaţii, precum şi pentru servicii de îngrijiri medicale, de recuperare şi reabilitare sau servicii de consiliere şi asistenţa familiei în situaţii de criză.
Anul trecut, 3.000 de persoane au beneficiat de acest program.
Totodată, au fost prezentate şi celelalte programe, organizaţiile care activează în domeniul social fiind invitate să depună proiecte.
Programul de finanţare pentru anul 2023 poate fi accesat pe site-ul DGASPC Harghita, atât în limba română cât şi în limba maghiară, iar cererile de finanţare pot fi depuse până la 31 martie.
Elekes Zoltán a mai precizat că, în anul 2022, programele organizaţiilor civile din domeniul social au fost finanţate, în total, cu suma de aproximativ 924.000 lei. AGERPRES / (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)