Comandantul Grupului de Luptă NATO din România, colonelul Vincent Minguet, a depus, joi, o coroană de flori la monumentul ridicat în Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc, unde a avut loc un ceremonial militar şi religios prilejuit de marcarea Zilei Eroilor.
Colonelul Vincent Minguet a depus coroana de flori împreună cu comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte ‘general Virgil Bădulescu’, colonelul Nicolae Gabriel Oros.
În legătură cu semnificaţia zilei, comandantul Grupului de Luptă NATO din România col. Vincent Minguet a declarat presei: ‘Ca soldaţi ştim exact ceea ce realizăm şi ştim cu exactitate că este un tribut care trebuie plătit celor care au căzut pentru apărarea modului nostru de viaţă şi a valorilor în care am crezut’.
Col. Vincent Minguet s-a aflat la Miercurea-Ciuc în contextul participării la un program de instruire comună a militarilor francezi cu militarii din cadrul Brigăzii 61 Vânători de munte ‘general Virgil Bădulescu’ şi cu militarii din cadrul Brigăzii 2 Vânători de munte.
Prezent la manifestare, prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, a vorbit despre semnificaţia Zilei Eroilor, punctând faptul că, în urmă cu 102 ani, România devenea prima ţară care îi comemora în aceeaşi zi pe toţi eroii, străini şi români, cu prilejul zilei Înălţării Domnului.
Acesta a mai arătat că, ulterior, în perioada 1948-1989, Ziua Eroilor a fost celebrată pe 9 mai, o dată cu victoria asupra fascismului, iar după 1990, în urma demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, s-a revenit asupra acestei decizii, Ziua Eroilor fiind proclamată, prin lege, sărbătoare naţională a poporului român, în cea de-a patruzecea zi de la Paşti, în Ziua Înălţării Domnului.
‘În această zi cu dublă semnificaţie, aducem omagiul nostru eroilor ştiuţi sau neştiuţi, şi ne înclinăm cu profund respect în faţa jertfei aduse de aceştia. Ne onorăm astfel datoria de a îi cinsti cum se cuvine şi de a le păstra vie memoria, în sufletele şi rugăciunile noastre’, a declarat Petres Sandor.
În Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc sunt înmormântaţi peste o mie de soldaţi morţi pe teritoriul judeţului Harghita în Primul Război Mondial şi aproximativ 150 care au căzut în luptă în cea de-a doua conflagraţie mondială, ei fiind atât români, unguri, italieni, cehi, slovaci, polonezi sau germani.
Este pentru prima dată în ultimii ani când Ziua Eroilor se celebrează la Cimitirul Eroilor din Miercurea Ciuc, în anii precedenţi manifestarea având loc la mausoleul de la Secu-Topliţa, ridicat de primul patriarh al României, Miron Cristea, în memoria celor 771 de ostaşi români morţi în Primul Război Mondial.
În acest an, evenimentul de marcare a Zilei Eroilor de la Secu-Topliţa nu a mai avut loc din cauză că mausoleul a intrat într-un program amplu de renovare şi conservare.