Asociaţia Microregională ‘Felcsík’ lansează o provocare bicicliştilor şi localnicilor din zona Ciucul de Sus pentru realizarea unei hărţi digitale cu trasee de ciclism şi ciclism montan.
Managerul Asociaţiei Microregionale ‘Felcsík’, Süket Zsombor, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Consiliului Judeţean Harghita, că se doreşte realizarea unor trasee între Miercurea Ciuc şi Bălan pentru creşterea mobilităţii, motiv pentru care lansează joi, 5 august, un apel de colaborare către localnici şi biciclişti.
Aceştia sunt invitaţi să descarce gratuit o aplicaţie, Gaia GPS, să parcurgă traseul pe care îl doresc şi apoi să îl trimită la o adresă de e-mail furnizată de organizatori. Participanţii la concurs pot trimite trasee incluse în două categorii, respectiv între 5 şi 20 km şi peste 20 km, între localităţile Miercurea Ciuc şi Bălan, Potiond şi Băile Harghita şi între Izvoru Mureşului şi Bălan.
Participanţii vor primi, prin tragere la sorţi, o bicicletă, un voucher de 2.000 de lei, dar şi vouchere de câte 100 de lei pentru cei care trimit primele trasee.
Detaliile evenimentului, care se va derula în perioada 5 august – 6 septembrie, vor fi postate pe Facebook, la evenimentul creat de Asociaţia ‘Felcsík’ şi intitulat ‘Tekerj és Trekkelj – Pedalează şi Track’.
Participanţii sunt rugaţi să semnaleze şi eventualele puncte sensibile ale traseelor de ciclism sau ciclism montan, cum ar fi prezenţa câinilor de stână sau a deşeurilor.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că a îndemnat toate asociaţiile microregionale să studieze posibilitatea realizării unor hărţi pentru cicloturism şi şi-a exprimat bucuria că Asociaţia din Ciucul de Sus implică şi localnicii şi bicicliştii în acest proiect.
‘Acest concurs, acest model poate să fie implementat şi în alte regiuni din judeţ, şi în judeţele învecinate, astfel vom avea parte de foarte multe informaţii şi la fiecare drum ce urmează a fi construit solicităm deja proiectanţilor soluţii pentru lărgirea drumurilor, sau includerea unor piste pentru biciclete. Serviciul de salvamont a lucrat foarte mult în aceşti ani şi are foarte multe idei în această privinţă, cel puţin pentru trasee montane pentru biciclişti, trasee ce sunt practicabile şi vom încerca prin grupul de lucru pentru cicloturism al consiliului judeţean să venim cu soluţii, bazându-ne şi pe fonduri europene în acest sens’, a declarat Borboly Csaba.
La rândul său, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al CJ Harghita, Fekete Örs, a punctat că toate traseele turistice vor fi verificate, inclusiv punctele sensibile semnalate de participanţi şi a opinat că proiectul este unul foarte bun pentru prevenirea accidentelor.
‘Serviciul Public de Salvamont, încă din anii 2010 a început deja să construiască mai multe trasee pentru ciclism pe munte, am făcut în jur de 700 km. (…) Este important de menţionat că, prin prisma acestui program, putem să culegem informaţii de la ciclişti, putem să avem o opinie a cicliştilor despre aceste trasee şi putem să folosim toate aceste informaţii pentru prevenţie. Este un program foarte bun şi vă îndemn să veniţi cât mai mulţi şi astfel să realizăm o hartă frumoasă pe care să o folosim pentru a descoperi judeţul Harghita’ a spus Fekete Örs.
La conferinţă a participat şi călugărul franciscan Bojte Csaba, care a parcurs, de curând, pe bicicletă, distanţa dintre localităţile Remetea şi Miercurea Ciuc şi i-a încurajat pe iniţiatorii proiectului, în contextul în care există foarte puţine informaţii despre posibilitatea de a parcurge pe bicicletă anumite zone.
‘Eu zic că obstacolele sau zidurile nu în jurul nostru sunt, nu în muşchii noştri sunt, ci în capul nostru şi astea trebuie cumva sparte. (…) Dacă vreau să merg de la Târgu Mureş la Odorheiu Secuiesc nu există o hartă pentru biciclişti, cred că este foarte important acest proiect şi sunt foarte bucuros că vă ocupaţi cu lucruri de genul ăsta’, a spus călugărul franciscan.