AcasăStiri generaleHarghita: Consultare publică cu privire la valorificarea spaţiului din jurul cetăţii Miko...

Harghita: Consultare publică cu privire la valorificarea spaţiului din jurul cetăţii Miko din Miercurea-Ciuc

Spaţiul din jurul cetăţii Miko, situată în centrul vechi al municipiului Miercurea-Ciuc, ar urma să fie valorificat, printr-o colaborare între autorităţile locale şi judeţene, astfel încât să corespundă aşteptărilor locuitorilor cu privire la organizarea de activităţi culturale şi de recreere.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, rezultatele unei consultări publice în care locuitorii oraşului au venit cu propuneri legate de felul în care poate fi folosit spaţiul din jurul cetăţii Miko, dar şi clădirile în care în prezent funcţionează secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă şi care ar urma să fie mutate în zona în care se află acum imobilul principal al spitalului.

La consultarea publică au participat 360 de persoane, care au venit cu sugestii şi propuneri pentru a da o nouă perspectivă zonei, printre acestea numărându-se amenajarea unui parc de aventură, a unor centre de cultură şi educaţie, a unui cămin şi club pentru persoane vârstnice sau a unui spaţiu pentru evenimente publice.

Borboly Csaba a menţionat că, prin colaborarea cu autorităţile locale, se poate realiza ‘centrul de oraş cel mai activ din Transilvania’.

Prezent la conferinţa de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a punctat faptul că este foarte important ca pe termen mediu şi lung acest spaţiu, de câteva hectare, să fie introdus într-un circuit comun.

Primarul a anunţat că deja se lucrează la un studiu de fezabilitate, în colaborare cu specialişti ai Muzeului Naţional Secuiesc, găzduit de cetatea Miko, care va analiza mai multe elemente.

Este vorba de reconstruirea în formă istorică a şanţului din partea de Vest a cetăţii şi amenajarea unor spaţii culturale adecvate pentru spectacole în aer liber, dar care vor recrea şi atmosfera medievală, realizarea unor spaţii pentru muzeu, a cărui activitate se extinde, revigorare zonei unde în prezent se află amplasate mai multe case tradiţionale şi transformarea ei într-un muzeu al culturii ţărăneşti şi crearea unui spaţiu care să găzduiască concerte de mare anvergură.

‘Dorim ca acest spaţiu, în afara activităţilor zilnice şi culturale, să fie şi o zonă de recreere pentru locuitorii oraşului şi cei care vin aici. (…) Deci, studiul de fezabilitate va da o strategie pe termen mediu şi lung. Dorim ca până la vară să terminăm studiul de fezabilitate, dacă este posibil şi, după aceea, să fim pregătiţi ca oricând se iveşte o situaţie în care pot fi utilizate, pentru cele trei faze, fonduri europene sau guvernamentale, să putem să aplicăm prin proiecte’, a declarat Korodi.

El a fost de acord că zona se poate transforma în ‘cel mai activ centru vechi din Transilvania’, punctând faptul că marile oraşele au centre foarte urbanizate, pline cu activităţi comerciale.

‘Până la urmă, aici avem un spaţiu istoric care poate să rămână deschis şi să fie foarte atractiv pentru proiecte culturale, pentru recreere, pentru activităţi care la ora actuală sunt restrânse, în spaţii mai înguste, mai mici, în oraş’, a mai afirmat primarul Korodi Attila. AGERPRES / (A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks