Numărul copiilor adoptaţi sau aflaţi în procedură de adopţie, dar şi al familiilor atestate să adopte a crescut semnificativ în ultimii ani, în judeţul Harghita, arată datele prezentate, miercuri, de Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
Şefa Serviciului adopţii şi postadopţii din cadrul DGASPC Harghita, Domokos Nina Liliana, a declarat, într-o conferinţă de presă că, dacă în 2015 erau 16 familii atestate ca apte pentru adopţie, în 2021 numărul acestora a crescut la 48, în vreme ce numărul copiilor adoptabili din evidenţele Direcţiei a crescut de la 46 în 2015, la 90 în anul 2021. De asemenea, numărul copiilor care au părăsit sistemul de protecţie şi se află în familii de adopţie a crescut de la 17 copii în 2015, la 33 de copii la sfârşitul anului 2021.
Comparativ cu 2020, în anul 2021, numărul copiilor care au devenit adoptabili a crescut cu 50% faţă de anul precedent, în vreme ce numărul copiilor care au părăsit sistemul de protecţie judeţean şi se află în familii de adopţie a crescut cu 94%.
Datele statistice mai arată că numărul familiilor atestate pentru adopţie a crescut cu 136 % în 2021, faţă de 2020, 33 de familii au primit atestat pentru adopţie anul trecut.
‘Rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopţie, prin modificările aduse legii adopţiei, dar şi a finalizării cu succes a adopţiilor încuviinţate, copiii s-au acomodat foarte bine atât în familie, cât şi în comunitate. Copiii care au fost adoptaţi provin din asistenţă maternală sau plasament familial, iar vârsta lor este cuprinsă între 1 an şi 13 ani. În prezent, pentru cei 90 de copii adoptabili, se fac demersuri periodice prin aplicaţia electronică – Registrul Naţional de Adopţii, pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului, atât la nivel judeţean cât şi national’, a arătat Domokos Nina Liliana.
Aceasta a mai spus că din cele 48 de familii atestate, aflate în evidenţă în prezent, 15 se află în procedură de potrivire cu copii şi 33 de familii sunt în aşteptare, în diferite etape ale procedurii de adopţie. Ierarhizarea acestora pentru adopţie se face în funcţie vechimea atestatului, mai precizează sursa citată.
‘Este încurajator faptul că mai multe familii care au adoptat un copil doresc adopţia celui de al doilea copil. În perioada de monitorizare, de doi ani după încuviinţarea adopţiei, sunt 24 de copii în familii de adopţie, pentru care se acordă servicii, sprijin şi consiliere pentru o integrare cât mai bună şi în timp cât mai scurt’, a mai precizat Domokos Nina Liliana.
La rândul său, directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a vorbit despre satisfacţiile pe care le oferă aceste rezultate şi a anunţat lansarea unei campanii de promovare a adopţiei.
‘Este o parte a activităţii noastre care ne dă, poate, cele mai multe satisfacţii. De obicei, noi vedem familii care se destramă, copii care trebuie luaţi din familie, copii părăsiţi şi întâlnim suferinţe şi probleme. Partea asta de activitate, din contra, este una care oferă zi de zi bucurie, familii împlinite, copii fericiţi, deci este o activitate care ne oferă satisfacţie şi bucurie şi umană şi profesională. (…) Dorim, cu această ocazie, să lansăm şi o campanie mai amplă în mass media şi în comunitatea locală, cu care dorim să ajutăm şi mai mult copiii din sistem şi familiile din judeţ ca să se găsească unul pe celălalt şi să avem şi mai multe poveşti frumoase’, a declarat Elekes Zoltán.
În cadrul conferinţei de presă a fost prezentat şi un scurtmetraj, în care mai multe familii au vorbit despre bucuriile trăite după ce au adoptat copii.
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a apreciat activitatea specialiştilor DGASPC şi a punctat faptul că este nevoie şi ca societatea să ofere susţinere procesului de adopţie.
‘Obiectivul principal pentru acest an, la DGASPC, este să pregătim societatea, printr-un efort comun şi să vedem cât mai multă iubire. (…) Noi avem, la Consiliul Judeţean, un caz fericit, un coleg care a adoptat copii şi am văzut că trebuie flexibilitate în program şi chiar dacă are o sarcină de lucru, primul trebuie să fie copilul. Deci, eu cred că asta ar trebui, să primească ajutor şi legislativ aceşti părinţi adoptivi, încât cel puţin un an sau doi, programul de lucru să fie mai relaxat, mai lejer. Eu cred că concediul de maternitate trebuie mărit, sunt nişte lucruri care necesită mai mult timp şi cred că legislativul ar trebui să fie axat mai mult pe această tematică. Cred că vremea aceea din iarnă, în anii 90, când foarte mulţi copii au fost duşi afară, nu trebuie să revină niciodată. Eu cred că noi trebuie să avem grijă de copiii noştri şi nu trebuie dus nimeni în străinătate sau în alte părţi (…) Consider că nu este doar treaba părintelui adoptiv şi a copilului adoptat, ci este o sarcină comună pentru noi toţi’, a declarat Borboly Csaba.
În prezent, în sistemul de protecţie din Harghita se află aproximativ o mie de copii.