Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale în Guvernul Ungariei, Latorcai Csaba, a efectuat, joi, o vizită oficială în judeţul Harghita, discuţiile cu autorităţile judeţene şi locale fiind axate pe sprijinul pe care ţara vecină îl poate oferi în eficientizarea accesării fondurilor europene.
Latorcai Csaba a declarat, într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Judeţean Harghita, că vizita de la Miercurea-Ciuc vine după cea din primăvară, de la Bucureşti, când, împreună cu reprezentanţii Guvernului României, s-a căzut de acord ca, prin împărtăşirea reciprocă a experienţelor, autorităţile şi comunităţile locale şi judeţene să fie ajutate în eficientizarea accesării fondurilor europene, indiferent dacă sunt transferate de sistemul instituţional al ţării sau ca surse directe din Bruxelles.
‘În urma acestui acord interguvernamental din primăvară, acum în judeţul Harghita avem posibilitatea să continuăm această colaborare la nivelul lucrurilor concrete. (…) În Ungaria există o experienţă cum putem genera proiecte mai eficient, cum putem elabora proiecte, cum putem să facem un management eficient al proiectelor şi, după aceea, cum poate fi implementat în mediul social şi cum poate fi întreţinut, fiindcă acesta este obiectivul social, ca proiectele ulterior să îmbogăţească comunităţile locale. Şi aceste experienţe le-am împărtăşit aici, pe de o parte în judeţul Harghita cu diferitele UAT-uri, cu domnii primari şi cu conducătorii de instituţii. (…) Cealaltă parte a vizitei este aceea că Bruxellesul are resurse incredibile care nu sunt distribuite de către sistemul instituţional al statelor membre, ci pot fi accesate direct de la Comisia Europeană şi celelalte instituţii. Acestea pot fi obţinute în consorţii internaţionale şi, în armonie cu ceea ce am stabilit împreună cu reprezentanţii Guvernului României, încercăm să ajutăm ca din Ungaria şi din România, în consorţii comune, să putem depune proiecte pentru aceleaşi programe de finanţare’, a declarat secretarul de stat ungar, potrivit traducerii oficiale.
Acesta a arătat că obiective similare vizate de fondurile europene în judeţul Harghita se regăsesc şi în Ungaria, iar în astfel de proiecte pot fi implicaţi şi parteneri din ţara vecină pentru ca resursele financiare europene să poată fi accesate într-un procent cât mai mare.
‘Am identificat câteva domenii pentru care vom depune proiecte la Bruxelles în comun şi încercăm, din partea guvernului Ungariei, să ajutăm comunităţile şi autorităţile locale din judeţul Harghita ca diferitele idei de dezvoltare să le poată genera prin proiecte şi aceste proiecte să fie realizate şi menţinute cât mai eficient, pregătindu-ne astfel pentru perioada de după 2027. Această vizită de astăzi care a vorbit pe de o parte despre proiecte pe termen scurt şi concrete, iar pe de altă parte este o pregătire pentru următoarea perioadă de finanţare de peste cinci ani’, a mai arătat Latorcai Csaba.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că discuţiile au vizat transferul de cunoştinţe pentru derularea proiectelor, dar şi posibilitatea participării la cursuri de perfecţionare, actualizarea cunoştinţelor legate de proiecte sau iniţierea unor relaţii de parteneriat.
El a făcut referire şi la faptul că Ungaria preia, anul viitor, preşedinţia rotativă a UE, sens în care şi autorităţile din Harghita vor propune să se pună accent pe anumite lucruri, întrucât ‘pe parcursul unei preşedinţii se pot obţine rezultate foarte bune’.
Totodată, Borboly a spus că a solicitat ajutor şi în contextul în care judeţul Harghita îşi doreşte ca în 2027 să fie Regiunea Gastronomică Europeană.
La conferinţa de presă a participat şi primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, care a precizat că se solicită, prin parteneriat, acele transferuri de cunoştinţe care pot ajuta municipalitatea să acceseze direct resursele financiare de la Bruxelles. AGERPRES / (A, AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)